Du kan indtil 11/8-2023 sende dine ønsker til emne, oplægsholder, dato og tidspunkt for digitale webinarer, der gennemføres i perioden slut august til midt december 2023. Indsend dit ønske her

Herudover kan du også sætte dato og tidspunkt på følgende oplæg, så de passer med din undervisning - skriv til jcj@efterskolerne.dk med dine ønsker om tidspunkt. 
Tørken over Spanien har store konsekvenser
Ifølge Spaniens meteorologiske agentur var både foråret 2023, efteråret 2022, sommeren 2022 og året 2022 landets varmeste i al den tid, man har målt. Foråret 2023 var det andet-tørreste, og vandreservoirerne er 20 procent under normal. Vandmangel har stor betydning for den afgørende frugt- og grønteksport til Europa, for turismen, forholdet til Portugal, skovbrande og for dagligdagsliv på alle niveauer. Løsningerne spænder mellem regioner fra solidariske til kontroversielle, enkelte har EU stoppet.
Oplægsholder: Michael Lauritsen, der er cand. mag. og bosat i Spanien. 

Spansk EU-formandskab under spritny regering?
Spanien overtager EU-formandskabet 1. juli midt i en valgkamp, for 23. juli er der fremrykket parlamentsvalg. Fastholder socialdemokratiske og engelsktalende Pedro Sánchez magten, vil han med sikkerhed videreføre en ambitiøs EU-politik om bl.a. fælles gæld. Overtager konservative og ikke-engelsktalende Alberto Feijóo magten er det mindre klart, hvor Spanien står.
Oplægsholder: Michael Lauritsen, der er cand. mag. og bosat i Spanien. 
-
Moldova og EU
ved projektleder Marcus Popov Damgaard
(Det for mange ukendte Østeuropaland Moldova fik sidste juni EU-kandidatlandsstatus. Det hænger uløseligt sammen med den russiske invasion af Ukraine, men hvor realistisk er det, at landet også kan blive et medlemsland og hvad skal der egentligt til, for at et kandidatland kan blive et EU-land?)
DATOFORSLAG: en torsdag efter 8/11-23.
-
Kosovo, Serbien og EU 
ved senioranalytiker Zlatko Jovanovic
(Etniske spændinger i Kosovo er eskaleret de seneste måneder, og NATO har derfor valgt at sende ekstra tropper til landet. Hvilken rolle spiller hhv. Kosovos og Serbiens regeringer i denne udvikling, og hvad gør EU for at forhindre yderligere optrapning af konflikten?) 
DATOFORSLAG: en torsdag efter den 17/10-23
-
EU for begyndere
Som på hjemmesiden: efterskolerne.dk/da/For-efterskoler/Webinarer/Webinarer/Marts-2021/EU-for-begyndere
-
Hvordan vil Ukrainekrigen forandre EU? 
ved undervisningschef og analytiker Kasper Tonsberg Schlie
Krigen i Ukraine har allerede ændret grundlæggende på EU-samarbejdet. Landene donerer nu våben til Ukraine i fællesskab og Danmark er kommet med i EU’s forsvarssamarbejde. Vi ser ind i en fremtid, hvor EU må stå mere på egne ben i en verden, hvor USA bliver svagere og Kina presser sig på. Hvilket EU kan vi forvente om 10 år? Og kan Danmark påvirke fremtidens EU?
-
Ikke mere PiS i Polen?
v/Rasmus Nørlem Sørensen, chefanalytiker og sekretariatsleder DEO
Krigen i Ukraine har gjort Polen til en afgørende spiller i forhold til militær sikkerhed og håndtering af flygtninge. Vil regeringspartiet PiS vinde valget i vores store naboland – og hvordan er Polens forhold til EU i dag?
-
Vi skal da ha’! Men kan vi få?
v/Rasmus Nørlem Sørensen, chefanalytiker og sekretariatsleder DEO
Europa er afhængig af sjældne metaller, energi og mikrochips fra andre dele af verden. Kan EU sikre sine forsyningskæder i en usikker verden, hvor Rusland er blevet en fjende og Kina en farlig rival?
-
Kan EU isolere Rusland?
v/Rasmus Nørlem Sørensen, chefanalytiker og sekretariatsleder DEO
EU har vedtaget de mest omfattende sanktioner i nyere historie mod Rusland. Men virker det – og er der nok lande i resten af verden, der arbejder med på at lægge pres på Rusland?

DR Horisont programmer - webinar med journalisten om programmet:
Miraklet i Napoli 
v/Kristian Almblad
Napoli er Syditaliens hovedstad. De er underdogs, fattige, underlagt mafiaen - og der er massive fordomme mod dem fra de rige landsmænd i nord. Men nu er hævnens time kommet: For første gang i 33 år er Napoli italienske mestre i fodbold.
-
Putins afhopper
v/Jacob Basbøl
Vladimir Putin er Ruslands ubestridte leder og omgærdet af hemmeligheder. Men nu står en afhopper fra hans sikkerhedstjeneste frem og fortæller om livet tæt på den russiske præsident
-
Den hemmelige by ved verdens ende
v/Kristian Almblad
Dybt inde i Colombias regnskov har Wiwafolket levet isoleret i årtusinder. Men den moderne verden kommer tættere og tættere på. Nu har wiwaerne for første gang lukket et tv-hold ind i deres hellige by - for at følge et oldgammelt ritual, der skal sikre folkets overlevelse.
-
Byen delt af had
v/Phillip Khokhar
Tamar og Waed er kvinder i den samme by - men adskilt af pigtråd og mur. Tamar er nemlig jøde, mens Waed er palæstinenser. Kom med til Hebron, hvor konflikten mellem jøder og arabere er mere betændt end nogensinde.
-
Ghazelles kamp mod præstestyret 
v/Puk Damsgård
I Iran har tusindvis af mennesker protesteret mod præstestyret siden september - de kræver frihed og retfærdighed. Men styret slår hårdt ned på demonstranterne - og en del vælger at flygte. Puk Damsgård møder kunstneren Ghazall, der nægter at bøje hovedet, selv om hun nu er i eksil.
-
I terapi mod hvidhed
v/Lasse Engelbrecht
I USA går hvide i terapi for deres hvidhed. De mener, at alle hvide mennesker er racister. De er del af en bølge af kontroversiel, antiracistisk uddannelse på amerikanske virksomheder, universiteter og offentlige institutioner. Højrefløjen hader det, og ser undervisningen som et angreb på hele den vestlige civilisation.

Yderligere info 
Længde for webinarerne inklusiv spørgsmål er 40-60 minutter. 
Oplægsholderne er oftest journalister, NGO'er, politikere, ambassadører mm., men foreslå gerne andre. 
Efterskoleforeningen dækker udgiften til oplægsholderne samt arrangerer og gennemfører webinarerne, som foregår via Zoom.
For yderligere info skriv til jcj@efterskolerne.dk
For inspiration til emne og indhold se tidligere emner her

Projektet er enten støttet af Dansk Folkeoplysnings Samråds Udviklingspulje til Folkeoplysning 2022 eller finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.