”Stemningen var ekstremt vigtig for mig”

Frederikke Højstrup Jensen

 • 17 år
 • Går i 10. klasse på Onsild Idrætsefterskole som andetårselev

”Min mor og jeg valgte at køre ud til to efterskoler på Efterskolernes Dag i 2019, da vi skulle finde en efterskole til mig. Vi blev mødt af en forstander og en flok søde elever, som var klar til at vise deres skoler frem. Vi fik en masse informationer, samtidig med at vi fik set faciliteterne, og til sidst fik vi snakket med en lærer, der forklarede lidt mere detaljeret om, hvordan de driver skolen.

Stemningen var ekstremt vigtig for mig, da jeg valgte efterskole. Jeg kunne tydeligt mærke forskel på de to efterskoler, da jeg trådte ind ad hovedindgangene, og da vi gik rundt på skolerne og snakkede med lærerne.

Det var en god dag, da man virkelig fik et indblik i efterskolelivet, og hvad de forskellige skoler kunne tilbyde af fag. Jeg fandt ud af, hvilken efterskole der passede til mig. Jeg havde en fornemmelse af skolerne i forvejen, for jeg havde været total FBI-agent på deres hjemmeside, da det nærmest fyldte hvert et vågent øjeblik, at jeg ikke havde fundet en efterskole endnu. Det var især snakken med læreren, der gjorde, at jeg tog valget. Vi fik virkelig en dybdegående snak, hvilket beroligede mig mere og mere, og jeg følte samtidig, at ’Oies’ bare var the one, og at de virkelig kunne tilbyde mig det, jeg søgte.

Jeg vil helt klart anbefale, at man tager af sted til Efterskolernes Dag, hvis man er det mindste i tvivl. Jeg troede, at den ene af efterskolerne var the one, men jeg fandt hurtigt ud af, at de ikke kunne tilbyde det, jeg havde brug for.”

Mine bedste råd til kommende efterskoleelever:

 • ”Mærk stemningen, så snart du træder ind ad døren. Det er virkelig, virkelig vigtigt. Se skolen, og forstil dig en masse ting, du ville kunne ende med at lave der. Det er så vigtigt, at du kan se dig selv være i det fællesskab, skolen tilbyder. Du må gerne gå og dagdrømme lidt imens og forstille dig selv gå på gangene i et helt år.”
 • ”Stil spørgsmål til rundviserne, for de vil hellere end gerne fortælle om deres skole. Og sidst men ikke mindst: Spørg den lærer, du snakker med. Der er intet forkert i at stille spørgsmål, for det handler om din fremtid og din skolegang.”
 • ”Sørg for at virke interesseret, da det får rundviserne til at snakke direkte til dig og ikke dine forældre. Det gør en stor forskel for både dig, dine forældre og rundviseren.”
 • ”Hvis du stadig er nysgerrig på efterskolen efter Efterskolerens Dag, kan du kontakte skolens forstander. Det giver færre knuder i maven og er også lidt mere intimt, da der godt kan være mange mennesker på efterskolerens dag.”

Carl Emil

”Jeg blev forelsket i fællesskabet næsten lige med det samme”

Carl Emil Thyssen

 • 16 år
 • Går i 10. klasse på Klank Efterskole

”Jeg var ude at se tre forskellige efterskoler til Efterskolernes Dag, hvor jeg blev budt velkommen af en masse lærere og elever, og jeg blev parret sammen med en elev, som viste mig efterskolen. På en af efterskolerne fik vi kage og kaffe, mens forstanderen fortalte alle om skolen, og på de to andre efterskoler var vi rundt på efterskolen og mødte lærere, der lavede små opgaver og lege med os. Jeg synes, det var en virkelig fed dag. Der var masser af fede oplevelser, som efterskolerne havde forberedt, og jeg ville gøre det igen, hvis jeg kunne.

Det var på Efterskolernes Dag, jeg blev sikker på, hvor jeg skulle gå på efterskole. Selvom jeg kun var der en dag, var alle så venlige og nemme at snakke med. En af mine bedste venner i dag er fra Efterskolernes Dag. Der var tre efterskoler, der havde de linjer og valgfag, jeg søgte, men den oplevelse, jeg fik på Klank Efterskole, var bare nok til at få mig låst fast der. Jeg blev forelsket i fællesskabet næsten lige med det samme.

Jeg synes, man skal tage afsted, fordi man får et helt andet syn på, hvordan efterskoler er, når man selv oplever dem, og man får virkelig en fed oplevelse, som kan hjælpe med at afgøre, hvor man skal gå på efterskole.

For mig var der et par ting, der spillede en rolle. Det første var stemningen blandt eleverne og lærerne, men også at se dem, der besøgte skolen. Jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal beskrive det, men det var bare fedt på Klank Efterskole.

Jeg havde ikke gået på Klank Efterskole, hvis ikke jeg havde været til Efterskolernes Dag. Jeg havde nok valgt Ådal Efterskole, fordi min fætter havde fortalt mig en del gode ting om den, og fordi jeg kendte et par stykker, der skulle gå der.”

Mine bedste råd til kommende efterskoleelever:

 • ”Lad dig ikke påvirke af, hvad dine venner siger om andre efterskoler, men tag ud og oplev det selv på Efterskolernes Dag eller på en 24 timers overnatning.”
 • ”Læg mærke til, om efterskolen har de ting, du søger. Læg mærke til stemningen, og hvordan de andre elever, der er på besøg til Efterskolernes Dag, er, for det er nok dem, du skal gå på årgang sammen med.”
 • ”Sørg for, du også synes, lærerne er søde.”

Mathias

”Til sidst var valget ret nemt”

Mathias Saxmose Nielsen

 • 16 år
 • Går i 10. klasse på Vejstrup Efterskole

”Jeg var til Efterskolernes Dag på Vejstrup Efterskole i 2019. Det var en god dag, da den gav et godt indblik, i hvad man laver på Vejstrup, og hvad det vil sige at være elev der. Efterskolernes Dag på Vejstrup, hjalp mig med at tage beslutningen om at det var dér, jeg skulle gå på efterskole.

Til Efterskolernes Dag, var jeg rundt at se, hvordan skolen så ud, jeg mødte et par lærere, og jeg fik set de gode faciliteter, Vejstrup har. Jeg havde også være på en camp på Vejstrup før, og Vejstrup havde simpelthen bare nogle bedre faciliteter, og nogle flere muligheder end andre efterskoler, så til sidst var valget ret nemt.

Jeg synes helt klart, at det er en god idé at tage til Efterskolernes Dag, hvis man er i tvivl om, hvor man skal gå på efterskole, så man kan se, om skolen er noget for en. Jeg var nok startet på Vejstrup, selvom jeg ikke var taget til Efterskolernes Dag, men jeg synes stadig, det er en god idé at tage afsted - især hvis man ikke ved, hvad det ville sige at gå på efterskole.”

Mine bedste råd til kommende efterskoleelever:

 • "Find en efterskole, hvor du kan dyrke dine interesser, så det bliver sjovt at gå der.”
 • ”Det er vigtigt, at du lægger mærke til, om du kan se dig selv gå og bo på skolen.”