Forsøgs- og udviklingspuljen
Her søger man tilskud til forsøgs- og udviklingsprojekter, der er nytænkende og ideudviklende for efterskolerne, og som afprøves lokalt på en eller flere efterskoler.
Der kan f.eks. søges tilskud til aflønning af lærere og ledere, der skal deltage i et udviklingsprojekt, ekstern konsulentbistand, udarbejdelse af oplysningsmateriale til andre skoler, afholdelse af afsluttende konference mm.
For at søge tilskud skal man lave en projektansøgning, hvor man redegør for projektet, der kan strække sig over et skoleår - eller eventuelt flere skoleår ved større projekter. Et uafhængigt bevillingsnævn på tre personer tager stilling til ansøgningen.
Vi ser gerne ansøgninger, hvor flere efterskoler er gået sammen om et projekt, men der kan også bevilges tilskud til én skole. De seneste år har vi givet tilskud til projekter, der f.eks. beskæftiger sig med trivsel, digital dannelse, erhvervsorienterede overgange, bæredygtighed og 9. klasse. Det er altid en god ide at kontakte Efterskoleforeningen og vende sin idé, inden man sender den endelige ansøgning.
Ansøgningsfrist
Der er frist for at søge tilskud til forsøgs- og udviklingsprojekter i skoleåret 2021/22 den 17. maj 2021.
Vejledning til forsøgs- og udviklingspuljen
Ansøgningsskema til forsøgs- og udviklingspuljen
Budgetskabelon til forsøgs- og udviklingspuljen
For mere information:
Sine Eggert, se@efterskolerne.dk, 33 17 97 68
2019 -2020
Husby Efterskole: Identitetsskabelse gennem nærkontakt med litteraturen
I dette didaktiske udviklingsprojekt er der arbejdet der med at udvikle en ny undervisningspraksis, der integrerer de skabende processer fra skuespilfaget i den danskfaglige undervisning. Konkret undersøges det, hvordan eleverne kan øge deres forståelse for en tekst, når man ”spiller”/lever sig ind i personer, temaer og miljøer fra litteraturen med sin krop og sin stemme. Projektet er et samarbejde mellem lærere på Husby Efterskole og en dramalærer fra VIA.
Udbetalt 29.120 kr.
Brejninggaard Efterskole: Udvikling af delvis prøvefri 10. klasse med fokus på bæredygtighed
I dette udviklingsprojekt har efterskolen udviklet et 10. klasses-tilbud med fokus på at sikre en god praktisk og teoretisk overgang til ungdomsuddannelse. I projektet har eleverne i efteråret modtaget timer i de optagelsesgivende fag til ungdomsuddannelserne: dansk, matematik
og engelsk som koncentrerede læringsforløb og dernæst afsluttet med FP10 til jul. Foråret er opbygget som et prøvefrit forløb omkring tre moduler: fagkurser, linjefag og GymCulture, der alle er studieforberedende til ungdomsuddannelse. Projektet er fuldt af DPU, der har udarbejdet en grundig rapport med evalueringer samt inspiration til andre skoler, der ønsker at arbejde med 10. klasse.
Udbetalt 60.508 kr.
Efterskoleforeningen: Fælles forandring – landsdækkende verdensmålsfestival med fokus på bæredygtighed
Efterskoleforeningen har fået bevilget midler til - i forlængelse af Fælles forandrings-festivalen på Sjælland -at arbejde for udbredelse af festivalen til en landsdækkende event. Ideen er at skabe et netværk mellem efterskoler, hvor vidensdeling om bæredygtig dannelse kan gro. I skoleåret 2019/20 skulle der være afholdt 3 regionale festivaler. Pga. corona blev de tre festivaler afviklet som en landsdækkende virtuel festival. Projektmidlerne er primært anvendt til en projektmedarbejder, der har skabt netværk mellem skolerne, arrangeret festival, opbygget hjemmeside, som alle efterskoler i landet kan benytte m.v. Projektet er også støttet af bl.a. Tuborg Fonden og fortsætter i skoleåret 2020/2 med afholdelse af flere regionale festivaler. Læs mere på projektets hjemmeside
Udbetalt: 260.000 kr.
Vejle Idrætsefterskole: Makerspace til udvikling af praksisfaglige kompetencer
Skolen har fået bevilget midler til at udvikle efterskoleelevernes praksis-faglige kompetencer via opbygning af et makerspace/FabLab på skolen. Midlerne er brugt til opkvalificering af lærere, rapportskrivning m.v. Der har i projektet væres fokus på designtænkning, innovation m.v.
Udbetalt: 98.370 kr.
Tølløse Slot Efterskole: Science-undervisning i 10. klasse
Projektet har taget udgangspunkt i, at skolen oplever, at mange 10. klasses-elever fravælger fysik/kemi, og at de elever, der har valgt faget, fravælger FP10-prøven. Skolen har derfor ønsket at udvikle et science-fag med fokus på elevstyring og en praktisk tilgang til problemløsning. Målet er at flere elever vælger faget, men også at eleverne får en opfattelse af naturvidenskab som værende kreativt og spændende. Skolen har fremlagt sine resultater i en rapport med meget konkrete forslag til, hvordan man kan opbygge et science-fag i 10. klasse.
Udbetalt: 29.940 kr.
Bjergsnæs Efterskole: Kvalificeret fritidsvalg til idræt og foreningsliv
Udviklingsprojektet har fokus på at understøtte efterskoleelevers overgang til nye fællesskaber i fritidslivet (primært inden for idrætsforeningerne) når eleverne forlader efterskolen. Projektet laves i samarbejde med DGI og indeholder bl.a. vejledningsforløb med henblik på gode overgange. Projektet er oprindeligt 3-årigt (2018/19 – 2020/21). Pga. corona er flere af de af aktiviteter, der skulle have været afviklet i skoleåret 2019/20, ikke blevet gennemført. Projektet fortsætter i skoleåret 2020/21 og 2021/22.
Udbetalt: 45.071 kr.
Resterende del af bevillingen for skoleåret 2019/20 på 96.179 kr. overføres til skoleåret 2020/21, mens bevillingen for 2020/21 på 168.500 kr. overføres til skoleåret 2021/22.
Agerskov Efterskole: Væredygtighed og efterskoleliv – fokus på fællesskab på efterskolerne
Efterskolen samarbejder med ungdomsforsker Søren Østergaard fra Center for Ungdomsforskning (CUR) om at styrke fællesskabet blandt eleverne bl.a. ved øget fokus på en række opstillede værdier, der er udvalgt i samarbejde med skolen. Projektet er centreret omkring eleverne, men der er også et fokus på forældrene. Projektet følges af en antropolog fra CUR, der bl.a. står for evaluering. Pga. corona har det ikke været muligt at afslutte projektet i dette skoleår, og projektet afsluttes derfor i kommende skoleår 2020/21.
Udbetalt: 50.000 kr.
Resterende bevilling på 45.000 kr. overføres til skoleåret 2020/21
Baunehøj Efterskole: Fra jord til bord – praksis og inspiration
Efterskolen har gennem mange år arbejdet med et fag ”Fra jord til bord”, hvor eleverne deltager i dyrkning og tilberedning af den mad, som de selv spiser. I projektet er der bevilget udviklingsmidler til at inspirere og samtaler med andre efterskoler omkring denne pædagogiske tilgang. Skolen havde planlagt en inspirationsdag, der skulle have været afviklet i foråret 2020, men som blev aflyst pga. corona. Inspirationsdagen skubbes til foråret 2021.
Bevilling på 76.060 kr. overføres til skoleåret 2020/21
Viby Efterskole:
Efterskolen har fået bevilget midler til et udviklingsprojekt, hvor de skal udvikle evaluerings- og eksamensformer til efterskolernes 10. årgangs-klasser, hvor eleverne ikke afslutter med FP10, men afslutter med prøver, der er udviklet af skolerne selv. Skolen har pga. udfordringer med at skaffe en relevant ekstern konsulent samt orlov til deltagende lærere, fået lov at skubbe projektet til skoleåret 2020/21.
Bevilling på 99.370 kr. overføres til skoleåret 2020/21
2018-2019
2017-2018
I dette projekt er der blevet arbejdet med at udvikle et idékatalog til skolerne omkring deres idrætsundervisning og kravet om at stå mål med folkeskolens idrætsundervisning, herunder den nye idrætsprøve. Mange efterskoler arbejder anderledes med faget idræt end folkeskolen – deraf behovet. Det Nationale Videncenter for Kost, motion og sundhed (Kosmos) har haft ansvaret for projektet – og har bl.a. lavet kvalitative interviews på en række skoler. Der er udgivet en rapport om projektet. Find den her
På Kosmos’ hjemmeside kan du finde materiale med inspiration til idrætsundervisningen målrettet til efterskolerne.
Støtte: 99.940 kr.
Flakkebjerg Efterskole: Den professionelle dialog om sårbare elever
Med faglig bistand fra Bråby Konsulenterne har Flakkebjerg Efterskole udviklet en professionel ramme og sprog for skolens arbejde med sårbare elever (f.eks. angst, selvskade, lavt selvværd m.v.). Skolen har afholdt faglige dage, hvor de er introduceret for forskellige teoretiske tilgange til arbejdet med sårbare unge, og dernæst udviklet konceptet i samarbejde med konsulenterne. Projektet blev afsluttet med en stor temadag for andre efterskoler samt udgivelse af denne vejledning med konkrete bud på, hvordan man kan arbejde med dialogen om og med sårbare elever.
Støtte: 140.882 kr.
Galtrup Musik- og Idrætsefterskole: Mentorpakken
Efterskolen har en del sårbare elever med forskellige sociale udfordringer, der har støttetimer bevilget fra kommunen. Skolen har i deres udviklingsprojekt arbejdet med en kvalificering af brugen af disse støttetimer, der anvendes til mentorstøtte for eleverne. Der er arbejdet med forskellige sociale gruppe-tiltag for eleverne. Et andet fokus har været samarbejdet mellem elevernes mentorer og skolens øvrige personale, herunder særligt kontaktlærerne. Skolen har lavet denne evaluering, der beskriver deres arbejde med mentorerne.
Støtte: 41.120 kr.
Ågård Efterskole: Digital dannelse i efterskolen
Udviklingsprojektet har set på, hvordan de digitale medier ændrer betingelserne for samvær og kommunikation i undervisning og samvær på efterskolerne. Eleverne er blevet inddraget i arbejdet med at se på den digitale dannelse. Der er afsluttet med konference samt inspirationshæfte
Støtte: 73.300 kr.
Hellebjerg Idrætsefterskole: Partnerskab mellem Hellebjerg Idrætsefterskole og lokalsamfundet med fokus på idræt og fysisk aktivitet
Hellebjerg Idrætsefterskole har arbejdet med at skabe bånd mellem efterskolen og lokalsamfundet. De har oprettet et nyt fag ”Hellebjerg Event”, hvor eleverne har engageret sig i f.eks. motionsdag for folkeskolen, idrætsdag for folkeskolen, hjælpetræning i badmintonklubben, motion på et plejehjem m.v. Eleverne er blevet bedre til at arbejde innovativt og deres motivation for læring er øget. Skolen har afsluttet med denne rapport
Støtte: 108.760 kr.
Kragelund Efterskole: Når ordblinde efterskoleelever underviser andre ordblinde og deres lærere
I dette projekt er der blevet eksperimenteret med ”ung til ung”-metoder, hvor ordblinde elever fra Kragelund Efterskole har undervist andre ordblinde elever fra folkeskoler og efterskoler. Både om brugen af tekniske hjælpemidler og generelt om at være ordblind. Lærerne på skolerne er blevet inddraget, så de har fået større viden om området. Skolen har udgivet en rapport og har kontakt til flere skoler, der ønsker at få besøg af de ordblinde elever. Læs mere her
Støtte: 49.476 kr.
Magleby Efterskole: Den selv- og lokalforsynende efterskole
Skolen har arbejdet med at gøre skolen selv- og lokalforsynende. Det er gjort i et tæt samarbejde med lokale aktører (virksomheder og uddannelsesinstitutioner) inden for jordbrug, skovbrug og fiskeri. Formålet har været at inddrage eleverne i processen for at skabe en åben skole og med henblik på at lave erhvervsorienterede overgange mod erhvervsuddannelserne. Skolen er en ordblindefterskole, og mange elever er i målgruppen for EUD. Skolen har udgivet denne rapport
Udbetalt: 100.000 kr.
Ollerup Efterskole: Ungedag om demokrati
Ollerup Efterskole udvikler sammen med fire andre efterskoler fra området en ungedag, hvor eleverne fra skolerne skal skabe en ungedag i forbindelse med den demokratifestival, som gennem flere år har været afholdt i Ollerup på Grundlovsdag. Der er tale om et to-årigt projekt, hvis primære aktiviteter ligger i det kommende skoleår. Derfor er der endnu ikke afholdt en ungedag – midlerne er brugt til projektledelse i den indledende fase. Læs mere om Ungedagen her
Udbetalt: 11.073 kr.
Efterskoleforeningen: Social Fitness – bliv stærke sammen
Flere og flere unge oplever psykisk mistrivsel – og tendensen slår også igennem blandt efterskoleelever. Samtidig ved man fra forskningen, at sociale relationer er afgørende for følelse af velvære. Med dette afsæt, er der i dette pilotprojekt – der laves i samarbejde med Maryfonden og Just Human – arbejdet med efterskolernes relations-arbejde. Udviklingsprojektet fortsætter i de kommende skoleår og er således ikke endeligt afsluttet. Kontakt Lis Brok-Jørgensen på lbj@efterskoleforeningen.dk tlf.: 33 17 97 64 for yderligere information.
Udbetalt: 84.519 kr
Kursuspuljen
Arrangerer en efterskole et kursus eller en temadag for én eller flere skolers ansatte, kan man søge tilskud fra kursuspuljen til de undervisningsrelaterede udgifter som f.eks. lokaleleje og transport og honorar til undervisere og kursusledere. Kun lærere, forstandere og viceforstandere fra efterskoler er tilskudsberettigede.Der kan både søges tilskud til kurser, der henvender sig til en åben målgruppe med deltagelse af flere skolers ansatte, og til kurser, der alene tilbydes de ansatte på én efterskole. Der kan bevilges op til 60,00 kr. pr. deltager for hver time med fagligt indhold. Regionerne kan også søge tilskud fra kursuspuljen til deres arrangementer på lige fod med de enkelte skoler.
For mere information:
Hanne Skøtt, hs@efterskolerne.dk, 33 17 95 86
Se tidligere støttede kurser her
Orlovspuljen
Ansøgningsskema (med vejledning) til orlovspuljen
For mere information:Sine Eggert, se@efterskolerne.dk, 33 17 97 68
Fakta