Efterskolen er en unik dansk skoleform for unge mellem 14 og 18 år. Her bor man sammen, spiser sammen og går i skole sammen. Nøgleordene er faglig, personlig og social udvikling, og efterskolen ruster dig til dit fremtidige uddannelses- og karrierevalg. Du kan gå på efterskole i 8., 9. og 10. klasse.

At gå på efterskole rimer på fællesskab. Du skal tage ansvar for dig selv, og I skal tage ansvar for hinanden. Det betyder bl.a., at du selv skal vaske dit tøj og hjælpe med at lave mad til dig selv og dine kammerater. På mange efterskoler er du f.eks. i køkkenet en uge, hvor du bliver fritaget for en del af undervisningen.

På efterskolen har du mulighed for at dyrke dine interesser i et helt år. For eksempel hvis du gerne vil spille håndbold, musik, danse eller give fagligheden en ekstra skalle inden for f.eks. science eller samfundsfag.

Find en efterskole, der passer præcist til dig
Der findes ca. 240 efterskoler i Danmark, og skolerne er meget forskellige i både størrelse, pris, værdigrundlag og fagtilbud.

Læs mere om efterskolernes historie og værdigrundlag her.

Vi anbefaler altid at besøge den eller de efterskoler, du er interesseret i.

Ud fra dine ønsker og behov kan du finde den efterskole, der passer bedst til dig her.

Hvad koster det?
Et efterskoleophold koster typisk mellem kr. 35.000 og 80.000 i egenbetaling afhængig af dine forældres indkomst to år før skolestart. Beregn prisen i søgningen.

Hvis du opfylder en række kriterier, har du mulighed for at søge om nedsat betaling for et efterskoleophold. Læs mere her.

Afgangsprøver
De fleste efterskoler tilbyder de samme afgangsprøver som i folkeskolen.

Nogle efterskoler har dog prøvefrie klasser, og enkelte efterskoler er helt prøvefrie. Her skal du – hvis du ønsker at fortsætte på en gymnasial ungdomsuddannelse - til optagelsesprøve.

Vi anbefaler, at du finder ud af, om din kommende efterskole tilbyder de prøver, du ønsker, inden du melder dig ind.

Særlige behov?
Efterskole er for alle, herunder elever med særlige behov. Så er du ordblind, er du inden for autismespektret, har du et handicap, eller er der andre behov, er der også et efterskoletilbud til dig.

Der er 20 ordblindeefterskoler, der henvender sig til elever med ordblindhed eller tilsvarende læse-skrivevanskeligheder.

Desuden findes der 20 specialefterskoler, der henvender sig til elever med generelle indlæringsvanskeligheder, udviklingsforstyrrelser mv.

Nogle almene efterskoler har også specialklasser eller hold til f.eks. elever med ADHD eller autisme, mens andre skoler enkeltintegrerer elever med særlige behov.

Du kan benytte søgemodulet til at finde den skole, der passer bedst til dine behov. Det er vigtigt at tage en dialog med skolen, hvis du har et særligt behov for støtte, så I sammen kan finde ud af, om skolen kan imødekomme støttebehovet.

Du kan læse mere i denne pjece om, hvilke støttemuligheder der er til elever med særlige behov.