Efterskolernes køkkentjans
Nordea-fonden ønsker at støtte udviklingen i efterskolernes køkkener og styrke efterskoleelevers læring om mad, inddrage dem i madlavningen og styrke madfællesskaber. Nordea-fonden har tidligere støttet lignende projekter, blandt andet Madkulturens kursusforløb ’Køkkentjansen under lup’ i samarbejde med Efterskoleforeningen. 25 procent af landets efterskoler har allerede været igennem det succesfulde forløb, og nu er det tid til at få endnu flere med og løfte køkkentjansen til næste niveau!

Madkulturen har udviklet et nyt forløb, ’Køkkentjansens Klimakøkken’, som er en overbygning til ’Køkkentjansen under lup’.

Hvor ’Køkkentjansen under lup’ fokuserer på en faglig og pædagogisk opkvalificering af køkkenpersonalet, fokuserer ’Køkkentjansens Klimakøkken’ på omstille efterskolens måltider i en mere klimavenlig retning ved at styrke køkkenpersonalets fokus på maden på tallerkenerne og på madspild.

Alle efterskoler kan nu søge Nordea-fonden om støtte til at komme på ’Køkkentjansen under lup’, ’Køkkentjansens Klimakøkken’, bygge nye faciliteter… eller hvad der lige præcis skal til, for at eleverne på jeres skole bliver mere inddraget i madlavning.

Vækker det jeres interesse? Madkulturen og Efterskoleforeningen står klar til at hjælpe jer med at søge midler.

"Vi er så glade for vores 3 flotte højbede, med bl.a rabarber, jordbær og massevis af krydderurter som allerede vokser på livet løs udenfor køkkenvinduet! Næste forår vil eleverne f.eks selv kunne gå ud og høste rabarber, og bage kage til hele skolen."

"Hen over sommeren skal vi have etableret vores udekøkken med to pizzaovne som vi ser meget frem til at bruge, både i gastronomi undervisningen og i det daglige efterskoleliv, og til arrangementer på skolen, som f.eks den festival vi holder hvert år."

Mette & Simon, Køkkenledere på Baaring Efterskole

Hvad kan I søge om?
Efterskolerne kan søge om støtte til finansiering af et kursusforløb hos Madkulturen samt til etablering af faciliteter, der understøtter elevernes læring om madlavning.

Bemærk: Fonden støtter ikke almindeligt vedligehold og fornyelse af faciliteter.

Næste kursusforløb Køkkentjansen klimakøkken løber fra maj 2023 – november 2023
Næste kursusforløb Køkkentjansen under lup løber fra maj 2023 – januar 2024

Næste deadline ansøgningsfrist er fredag d. 16. september.
Efterfølgende deadline er tirsdag d. 1. november 2022.

Kontakt koekkentjansen@madkulturen.dk og få rådgivning til projekt samt hjælp til ansøgning.

"Vi søgte midler til at styrke vores arbejde med elevernes forståelse af bæredygtighed i madkulturen. Det blev til både køkkengrej og et akvaponisk anlæg. Vores indgangsvinkel er at eleverne skal opleve bæredygtighed i praksis og på den måde hente erfaringer og ideer til fremtiden. Med fondsmidlerne kom vi et stort skridt videre i det arbejde."

Preben Brunsgaard, Forstander på Bråskovgård Efterskole

Sådan søger du
Efterskoler, der ønsker at være en del af Køkkentjansen, skal sende en ansøgning til Nordea-fonden med beskrivelse af projektet. Ansøgningen skal indeholde budget, idé, formål, hvilke aktiviteter der indgår, målsætninger og målgruppe. Desuden skal der vedlægges et budget.

Vil I søge om deltaget i Madkulturens kursusforløb Køkkentjansen under lup, så læs om ansøgningsprocessen her

Vil I søge om at deltage i Madkulturens kursusforløb Køkkentjansens Klimakøkken, så læs om ansøgningsprocessen her.

Nordea-fondens ansøgningsvejledning finder I her og I udfylder selve ansøgningsskemaet her.

Efterskoleforeningen giver vejledning til udfyldelse af ansøgningerne og rådgiver om faciliteter. Derfor skal det fremgå af hver ansøgning, at 8 % af det samlede beløb er betaling til Efterskoleforeningen.

Spørgsmål?
Så kontakt Madkulturens køkkentjans team