Af Louise Wethke Buch

Hele bordet holder vejret, mens den første elev trykker på spraydåsens ventil og sprayer maling på en skabelon, som er placeret oven på en gammel, hvid T-shirt. Skabelonen former Efterskolernes hjerteformede logo.

”Ej, hvad nu hvis det bliver sygt grimt det her?” spørger en pige fra Hellebjerg Idrætsefterskole, mens hun holder fast i hjørnet på skabelonen, som hun lader ligge oven på T-shirten endnu et par sekunder. De andre piger kigger spændt, mens hun løfter skabelonen.

”Ej, det er jo sygt flot!” udbryder en af veninderne, og resten af flokken jubler med.

”Det skal jeg også have,” siger en anden og rækker ud efter skabelonen.

Alle fem piger ved bordet beslutter sig for at få samme hjerte på den ene side af brystet. Så kan man nemlig se, at de hører sammen, når de skal til DGI Landsstævne 2025.

De elever på Hellebjerg Idrætsefterskole, der skal med til landsstævnet til sommer, er samlet i et klasselokale, der er dækket af med plastik på bordene og pap på gulvet. På bordene er der spraydåser i forskellige farver og forskellige skabeloner med tekst og logo – f.eks. Efterskolernes logo eller Efterskoleholdets shownavn ’Dare2Dream’. Deltagerne på Efterskoleholdet skal som noget nyt selv lave deres eget holdtøj ud af gamle lyse trøjer eller T-shirts fra skabet, som de giver nyt liv med tekstilmaling i forskellige farver. Eleverne skal have holdtøjet på til landsstævnets åbningsparade, og ellers kan de bruge det i landsstævnedagene, som de har lyst.

Eleverne på Hellebjerg Idrætsefterskole er til en testworkshop, inden resten af deltagerskolerne skal i gang med at male deres holdtøj. Derfor er kunstner Jimmy Sommer, der er hyret ind til projektet, og Anthon Khorami, som er en af koreograferne bag Efterskoleholdets store show, også mødt op. De resterende 56 efterskoler, der også skal med til landsstævnet, skal ud fra en videoguide selv afvikle workshoppen hjemme på efterskolerne. Anthon Khorami står bl.a. for elevernes opvisnings- og holdtøj og husker tilbage på dengang, hvor han selv var med til landsstævnet som efterskoleelev iført turkisblå trompetbukser og softshelljakke.

”Det, der er megasjovt ved det her, er, at det ikke er mig, der beslutter, hvad eleverne skal have på, men at det faktisk er noget, de selv har lyst til at gå i. Det er ikke vigtigt, hvad de har på, eller hvor ens de bliver. Det vigtigste er, at man kan se, at de har haft det fedt undervejs,” siger Anthon Khorami.
Foto: Michael Drost-Hansen

For Anthon Khorami (i midten), som er chefkoreograf for Efterskoleholdet på DGI's Landsstævne 2025, er det ikke vigtigt, hvad de har på, eller hvor ens de bliver. Det vigtigste er, at man kan se, at de har haft det fedt undervejs. Foto: Michael Drost-Hansen

Et mere bæredygtigt landsstævne
Et af de store fokusområder på DGI Landsstævne i 2025 er bæredygtighed, og ifølge projektleder for Efterskoleholdet, Lene Bruun, har det bl.a. været oplagt at se på elevernes opvisnings- og holdtøj. I år bliver holdtøjet derfor genbrugstøj, som eleverne selv upcycler.

”Det ville være rigtig meget tøj, der skulle produceres, når tøjet kun skal bruges i én uge. Det letteste ville da være at bestille nyt tøj, men vi har valgt den besværlige vej i år. Jeg håber også, at eleverne synes, det er en sjov aktivitet, og at det er meningsfuldt at genbruge tøj i stedet for bare at købe nyt,” siger Lene Bruun.

Når DGI Landsstævne åbner 3. juli 2025 i Vejle vil man derfor se farverige logoer og unikke mønstre på en fjerdedel af landsstævnedeltagerne, som er den andel, efterskoleeleverne udgør. Lene Bruun håber, at elevernes holdtøj også får en stor symbolværdi.

”Jeg håber, at eleverne kommer til at føle, at holdtøjet understøtter efterskolefællesskabet. Selvom alle trøjer har forskelligt udtryk, vil der være en tydelig genkendelighed, og jeg håber, at de kan mærke det store ’os’, når de går parade i deres holdtøj. Vi vil rigtig gerne give eleverne oplevelsen af at være en del af noget kæmpestort,” siger hun.

Hepper på hinanden
”Tag det store hjerte. Det er megameget dig!”

Ved et af pigebordene bliver der grundigt overvejet, hvilke skabeloner og farver de skal vælge.

”Jeg tror, vi piger holder os til de lyse farver, mens drengene giver den lidt mere gas,” siger efterskoleelev Ida Kjær og kigger over mod drengebordet, hvor lyseblå, lyserøde og sorte farver stråler fra spraydåserne og ned på trøjerne på bordet.

”Hold kæft, den er grim,” udbryder en af drengene, mens han holder sin T-shirt op for at se det færdige resultat.

”Nej, den er sgu da fucking fed,” lyder det opmuntrende fra sidemanden, som er ved at eksperimentere med at krølle sin T-shirt i små folder, så den får farverige tigerstriber.

Efter halvanden time hænger en kunstig lugt i klasselokalet på Hellebjerg Idrætsefterskole. Der er stadig dyb koncentration rundt om bordene. En del elever har hentet endnu en trøje fra skabet, mens de andre bliver hængende rundt om bordene for at se resultaterne.

Anthon Khorami glæder sig til at se de forskellige trøjer på alle 5.300 efterskoleelever til sommer.

”Det er jo det her, der er fedt at se. At de tager ejerskab over det, og de hjælper hinanden med at lave noget tøj som, de synes, er fedt,” siger han.


4 elever: Tøjet bliver mere unikt
Det er sjovere, mere personligt, og det styrker fællesskabsfølelsen at designe sit eget holdtøj til landsstævnet, mener fire efterskoleelever fra Hellebjerg Idrætsefterskole.
Foto: Michael Drost-Hansen
”Vi mærker allerede fællesskabet nu”

Signe Kirstine Klausen og Emma Nees Andersen

Går begge i 10. klasse på Hellebjerg Idrætsefterskole
Hvordan er det at lave jeres eget holdtøj til landsstævnet?

Signe Kirstine Klausen: ”Det er fedt at være sammen om noget. Vi har allerede skabt nogle minder sammen, og når vi skal gå parade i vores trøjer, kommer vi til at tænke tilbage på den her dag.”

Emma Nees Andersen: ”Ja, og det er bare fedt at være sammen med det hold, vi skal afsted med. Man kommer allerede nu til at glæde sig til landsstævnet.”

Signe Kirstine Klausen: ”Ja, det er fedt, at vi allerede nu mærker fællesskabet omkring landsstævnet, for så tror jeg bare, det bliver endnu federe, når vi er afsted.”

Emma Nees Andersen: ”Det bliver også sjovt med et fysisk minde, for man har ikke så mange fysiske minder fra efterskolen, og det får man virkelig med det her tøj. Det bliver også fedt at kunne have noget unikt og personligt på til landsstævnet.”

Betyder det noget for jer, at det er bæredygtigt?

Emma Nees Andersen: ”Ja, for det ville være rigtig meget tøj, der skulle produceres til os. Jeg kan også bruge tøjet bagefter, fordi jeg selv har valgt pasformen. Det er bare federe.”

Signe Kirstine Klausen: ”Ja, det havde været meget at producere tøj til over 5.000 mennesker. Nu giver vi vores gamle tøj nyt liv, som vi ellers ikke ville have gået med.”

Hvordan tror I, det bliver at se over 5.000 efterskoleelever med holdtøjet på?

Signe Kirstine Klausen: ”Det giver en følelse af fællesskab, selvom vi kommer fra mange forskellige skoler. Vi kommer til at kunne mærke, at vi er en del af noget større.”

Emma Nees Andersen: ”Det bliver også bare sjovt at gå rundt og se de andres tøj, for der er sikkert nogle, der har lavet nogle virkelig kreative eller virkelig grimme trøjer. Jeg tror, det bliver noget, man kan gå at grine lidt af. Jeg tror da i hvert fald, der er nogle, der kommer til at kigge på vores drenges trøjer og tænke: ’De er godt nok kreative’, haha.”

Signe Kirstine Klausen: ”Ja, det er fedt, at tøjet afspejler vores forskellige personligheder. Jeg glæder mig til at se, hvordan alle de andre skoler har spraymalet deres tøj.”

Emma Nees Andersen: ”På den måde får vi også et større fællesskab, fordi det bliver lettere at snakke med de andre på landsstævnet. Man kan f.eks. spørge en anden: ’Ej hvad har du lavet på din trøje?’ Ved vores bord har vi inspireret hinanden til at male direkte på trøjerne uden skabeloner, og det kan jo være, de har fundet på noget andet på de andre skoler.”
Foto: Michael Drost-Hansen
”Det er fedt, at vi selv har indflydelse på vores tøj”

Rasmus Betteby Jakobsen

Går i 10. klasse på Hellebjerg Idrætsefterskole
Hvordan er det at lave jeres eget holdtøj til landsstævnet?

”Det er ret fedt, at vi selv har indflydelse på, hvordan vores tøj kommer til at se ud, så vi også synes, det er fedt at gå rundt i. Jeg har f.eks. valgt noget ret simpelt, fordi det er lidt mere mig. Processen er meget federe, end hvis vi bare havde fået noget holdtøj, fordi vi også får en oplevelse sammen. Jeg tror, vi vil huske tilbage på, at vi lavede vores eget tøj til landsstævnet.”

Betyder det noget for dig, at det er bæredygtigt?

”Det har jeg faktisk ikke tænkt over. Men det er da meget fedt, at det er det.”

Hvordan tror du, det bliver at se over 5.000 efterskoleelever med holdtøjet på?

”Så kan man rigtigt se, at vi alle går på efterskole, og at vi er en del af et stort fællesskab, selvom vi ikke kommer fra de samme efterskoler. Det betyder noget, at andre udefra kan se, at vi er fra efterskolerne, og at vi kan lave noget fedt sammen.”
Foto: Michael Drost-Hansen
”Det er noget, jeg kan gå med efter landsstævnet”

Ida Kjær

Går i 10. klasse på Hellebjerg Idrætsefterskole

Hvordan er det at lave jeres eget holdtøj til landsstævnet?

”Jeg synes, det er et fedt koncept, både i forhold til bæredygtighed, i forhold til genbrug, og at vi kan få lov til at sætte vores eget præg på tøjet. Der er større sandsynlighed for, at vi synes, det er fedt at have på, når vi selv har valgt det. Jeg har valgt en trøje med en plet på, som bare lå i skabet. Jeg synes, det er et fint koncept at tage noget, man engang har kunnet lide og at gøre det til noget, man kan lide igen. Sådan noget holdtøj er ofte bare noget, man har på den ene gang, men det er 100 procent noget, jeg kunne finde på at gå med efter landsstævnet.”

Betyder det noget for dig, at det er bæredygtigt?

”Jeg tror ikke, der er mange, der går op i bæredygtighed, og jeg kan da også godt selv finde på f.eks. at købe ting fra kinesiske hjemmesider, som i hvert fald ikke er bæredygtigt. Men det her gør måske, at vi kommer til at se lidt anderledes på tingene.”

Hvordan tror du, det bliver at se over 5.000 efterskoleelever med holdtøjet på?

”Det er fedt, at vi alle kommer til at matche, samtidig med at vi er unikke. Jeg glæder mig til at se, om de andre efterskoler har været mere kreative end os. Man kommer til at kunne se, at vi er ens, og at vi er der af samme årsager: Gymnastikken, sammenholdet og en fed måde at afslutte efterskoleåret på.”

Bagom Efterskoleholdet

  • Alle efterskoleelever er en del af Efterskoleholdet på DGI Landsstævne, som i 2025 afholdes 3.-6. juli i Vejle. I år er 57 efterskoler tilmeldt med 5.300 elever og 600 ansatte. Tilsammen forventes efterskolernes deltagelse at udgøre en fjerdedel af alle landsstævnedeltagere.
  • Efterskoleholdet laver det store efterskoleshow på stadion tre gange under landsstævnet. Ud over opvisningerne har alle efterskoleelever et hovedfag i landsstævnedagene, som kan være gymnastik, fodbold, beachhåndbold, beachvolley eller outdoor.
  • Landsstævnet er Danmarks største idrætsfestival, som hvert fjerde år bliver afholdt i en ny værtsby. Efterskoleholdet blev første gang dannet i 1984, og 2025 i Vejle bliver 11. gang, efterskoler deltager i DGI Landsstævne.

4 bæredygtige indsatser på L2025

Et af landsstævnets store fokusområder i 2025 er bæredygtighed, og derfor har Efterskoleholdet lavet fire indsatser for at gøre deres deltagelse mere bæredygtig.

1. Eleverne plejer at få nyt holdtøj og opvisningstøj. I år får de kun udleveret to stykker opvisningstøj, som er væsentlig mindre end tidligere, og eleverne laver selv deres holdtrøjer ved at spraymale tekst og logo på gamle trøjer, som de har fundet i skabet. Alle efterskoler får desuden en kasse genbrugstøj til de elever, som ikke kan finde noget i skabet. Eleverne får tre forskellige farver tekstilspray og forskellige logoer til rådighed. Det eneste krav er, at enten Efterskoleholdet, Efterskolerne eller Efterskolernes logo skal være et sted på trøjen. Efterskolernes holdtøjsprojekt sker i samarbejde med kunstner Jimmy Sommer, som står bag den kreative del af projektet. Projektet er støttet af Spar Nord Fonden.

2. Førhen fik eleverne udleveret madpakker til frokost, men i år bliver frokosten rykket over i spisesalen, så brugen af plastikemballage begrænses. Eleverne er desuden blevet bedt om at tage egen drikkedunk med, som de kan fylde op ved vandposterne, så de ikke får vand i engangsflasker.

3. De rekvisitter, Efterskoleholdet skal bruge til showet, låner de i år af de deltagende efterskoler i stedet for at bestille nye. De skal bl.a. bruge 12 airtracks – oppustelige måtter – og 2.000 tøndebånd til efterskoleshowet.

4. Efterskolerne har lavet et samarbejde med Plant et Træ, så hver deltagerskole kan vælge et træ, som de planter et sted på efterskolens grund inden landsstævnet.

Kilde: Lene Bruun, projektleder for Efterskoleholdet