Af Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskolerne

206 familier ud af 974 ansøgere får næste skoleår stipendie enten fra Alm. Brand Foreningen eller fra Egmont Fonden. Det bliver godt, og foreningen arbejder målrettet på, at endnu flere får chancen for at komme på efterskole.

Jeg håber, at der blandt de 206 familier er mange, der ikke tidligere har mødt efterskoleformen, men er blevet prikket af naboer, venner, vejledere og lærere. Dermed får vi nye typer af unge ud på vores efterskoler, og det håber jeg, vi er klar til.

I denne tid er der bl.a. i Politiken stor fokus på kulturforskelle på højskoler, inspireret af Ayman Ahmad Mouhammad, der har anden etnisk baggrund, og i et debatindlæg i Politiken for nylig beskrev mødet med den øvre middelklasse på en højskole. Ayman slog sig helt tydeligt på kulturen, som han beskriver som et af middelklassens politisk korrekte ekkokamre.

Dette er ikke endnu et indlæg om Aymans oplevelser, men en refleksion over, om fortællingen lige så godt kunne komme fra en efterskole?

Efterskolerne er også værdibårne skoler med stærke traditioner, ritualer og vaner, der gennem generationer har styrket den enkelte skole og kulturen på skolen. 

Balancen må være at finde plads til, at de værdier, der er beskrevet på den enkelte efterskole, kan tåle at blive udfordret, uden at vi automatisk smider dem ud med badevandet. Det kan være både grænseoverskridende og ubehageligt for den enkelte skole, men det er helt nødvendigt i forhold til at lykkes med at styrke diversiteten i vores skoleform.

I foreningens nye projekt 'En Efterskolevej til Alle', som vi løftede sløret for på årsmødet i marts, kommer vi givetvis til at fortsætte en dialog om, hvordan vi i mødet med andre kulturer kan bøje os mod hinanden.