Af Maren Ottar Hessner

Figne, Nadia og Frøya er elever på Flakkebjerg Efterskole og meget stolte. For med 600 deltagere og et utal af workshops er den nye verdensmålsfestival Fælles Forandring, hvor de tre piger er med i styregruppen, kommet godt fra start: 

"Det viser, at unge kan gøre en forskel. Ligesom med klimastrejkerne, gør selve det, at mange unge mennesker er samlet på ét sted, et kæmpe indtryk," lyder det samstemmende fra pigerne. 

Fælles Forandring er en festival, der tager udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Det er fem efterskoler, der står bag, og mens ledere og lærere har sat rammerne, er det eleverne, der har fået arrangementet til at leve, fortæller idemand og forstander på Flakkebjerg Efterskole, Jan Coermann. 

"Da vi pludselig manglede nogen til at kontakte medierne her de sidste dage, tog eleverne fuldstændig over. Jeg behøvede blot at spørge," udtrykker idemand og forstander på Flakkebjerg Efterskole, Jan Coermann.

Forældregenerationen har meget at lære
Mogens Lykketoft, tidligere Formand for FN’s Generalforsamling, var inviteret til at åbne dagen: 

"Nu skal de ældre sørme få lært, at det handler om jer. Det handler om jeres fremtid. Det handler om jeres mulighed for at leve et liv i en verden, som er bare nogenlunde fredelig og bæredygtig," sagde han. 

Det var tydeligt at mærke det stærke engagement fra de unge. I køkkenteltet, hvor Lucca, Agnes, Rasmus og Mads fra Baunehøj Efterskole ordnede kartofler på livet løs, fortalte de, at de mener, at det er afgørende, at de unge går foran i klimakampen: 

"Vi er jo ikke blevet undervist i det her tidligere og politikerne og vores forældre gør ikke nok," sagde Lucca.

Agnes er helt enig:

"Det er mig, der har forklaret mine forældre, hvad kød betyder i forhold til CO2 udledningen. Men min far er svær at overtale. Han kan godt lide bøf," lyder det fra Agnes.

Det her er bare begyndelsen 
Elever, forstandere og lærere er enige om, at festivalen skal fortsætte. For der er et stort pædagogisk potentiale i Fælles Forandring, mener Mads Granlien, der er forstander på Smededal Efterskole. Både fordi at temaet for festivalen er så bredt, at alle kan være med. Det er ikke musikudøvelse eller en bestemt sportsgren, der er samlingspunktet. Og så ligger arrangementet på et godt tidspunkt: 

"På denne tid af skoleåret kender eleverne hinanden og er trygge ved at bringe det, de har lært i spil i anderledes typer af projekter, hvor de også skal stå overfor andre. Samtidig samler det i en tid, hvor prøverne gør det hele lidt fragmenteret i hverdagen på skolen," siger han. 

Efterskoleforeningen har bevilget midler fra foreningens Pædagogiske Forsøgs- og Udviklingsmidler til at udbrede projektet til andre regioner i det kommende skoleår. Planen er, at projektlederen for dette års festival fortsætter med udviklingsarbejdet, så de nuværende erfaringer, gode som dårlige, bringes med videre. 

 

Fælles Forandring blev i år afholdt på Flakkebjerg Efterskole d. 28. maj 2019. 
Du kan læse mere om Fælles Forandring på hjemmesiden http://faellesforandring.dk/ , på etik.dk eller følge festivalen på facebook.
Ønsker du at vide mere om projektet og dets fortsættelse, kan du kontakte Christine Sestoft, konsulent i Efterskoleforeningen på cst@efterskolerne.dk;
Fælles Forandring deltager også på Folkemødet på Bornholm. Det sker på Den digitale scene (G16) fredag d. 14. juni kl. 18-19.