Af Louise Wethke Buch og Magnus Attrup-Rasmussen

Magnus Attrup-Rasmussen

  • 16 år
  • Går i 10. klasse på Sportsefterskolen Sjælsølund
  • Har skrevet denne coronadagbog, som Efterskolerne har fået lov til at bringe. Dagbogen bringes i uredigeret form
Søndag 21. februar

Sidste dag i vinterferien og sidste dag, jeg kan sove ekstra længe. I morgen starter onlineundervisningen igen. Så sidder jeg klar 8.55 i mit pæne, rene tøj, har været i bad og selvfølgelig spist en stor portion havregryn til morgenmad. (Dream on, det er vist kun sket en gang i onlineskolen). Vinterferien blev slet ikke, som jeg havde håbet på. Havde hørt fra tidligere elever, at de var i skilærerpraktik i Norge. Det gad jeg sgu godt have prøvet. Heldigvis faldt der sne i ferien, så jeg fik da lavet en snemand på ski sammen med min søster. Det lugter da lidt af Norge.

I aftes inviterede vores kontaktlærer Anne til onlinehygge. Vi skulle lave en valgfri kage. Opfindsom som jeg er, valgte jeg at lave den eneste “kage” jeg kan: Vafler. Selvom det var over computeren, var det meget hyggelig at se dem fra gangen igen, altså indtil fodbolddrengene tog over med deres fodboldsnak.

Som tiden er gået i hjemmeefterskolen, er serviceniveauet blevet ringere og ringere. I starten når jeg var hjemme på weekend, stod familien klar med krammere og mor havde lavet mine livretter. Jeg sad glad ved bordet og fortalte om efterskolelivet, mens mor, far og lillesøster lyttede med. Nu bruger vi en del tid på at meningsudveksle. Mor og far mener, jeg skal være mere med i de hjemlige pligter, så som at tømme opvaskemaskine, vaske tøj, spise grøntsager, kun drikke et glas kakao om dagen. Det er vi ikke helt enige om og da slet ikke i denne uge, hvor der er vinterferie.

Det er faktisk meget rart at vinterferien nu er slut, for så starter online madlavning med kokken Jonas igen. Online madlavning med Jonas er det helt store hit. Det går tit op i hat og briller og der bliver talt i munden på hinanden, når der bliver spurgt til, hvor mange saltkorn der skal bruges til pastavarianter, om man kan bruge kylling i stedet for oksekød og om man kan lave en kødret om til en vegetarret. Jeg tager min hat af for Jonas’ tålmodighed.

”Jeg havde svært ved at sove i nat, fordi forhandlingerne om genåbning af efterskolerne stadig ikke var afsluttet i aftes. Hen ad formiddagen kom udmeldingen... aldrig har jeg været så skuffet. Jeg troede til det sidste på det.”

- Magnus Attrup-Rasmussen, elev på Sportsefterskolen Sjælsølund

Mandag 22. februar

Så det mandag og vi er i gang igen efter vinterferien. I dag har vi dansk og engelsk på programmet. Men først er der fælles morgensamling for hele skolen kl. 9. Derefter er der dansk. Vi skal lave en aktivitet, hvor vi skal finde noget streetart i vores lokalområde. Jeg bor på Frederiksberg og tog ned på Gammel Kongevej, hvor jeg fandt en tegning af “Banksy”, som er en verdenskendt anonym streetart kunstner. Det var sjovt at se, hvad de andre havde fundet - alt fra graffiti til skulpturer. I engelsktimen skulle vi arbejde med Malala og finde information om, hvem hun var. Efter at have googlet og set videoer om hende, skulle vi på engelsk fremlægge hvad vi havde fundet ud af foran de andre i vores klasse. Det gik OK.

I dag var skoledagen ikke så lang, derfor er meget af dagen gået med at se Netflix. Håber jeg snart kan komme tilbage på efterskolen, for jeg har snart set alle film og serier. Senere på dagen spurgte jeg nogle af mine venner, om de havde lyst til at spille computer. Det havde de selvfølgelig - som altid. Så resten af aftenen stod den på gaming, lige indtil min mor og far sagde, at nu skulle jeg slukke. Efter endnu en meningsudveksling slukkede jeg og gik i seng.

Tirsdag 23. februar

Op kl. 8.30 til en dag med linjetræning, dansk og matematik på skemaet. Dagen begynder dog med fælles morgensamling og derefter linjetræning, hvilket i hjemmeskolen består af løb, styrketræning og gåture. I dag stod den på normal løb. Jeg tog to runder i Frederiksberg Have. Det var lidt sjovere for nogle uger siden, hvor vi skulle løbe en figur. Der var mange kreative figurer. Bl.a. en lama, elefant, et hjerte (det havde jeg lavet) og en havde løbet bogstaverne SES (står for Sportsefterskolen Sjælsølund). Dansk og matematik gik fint. Ikke meget at fortælle om her.

Tirsdag er det frem med klud og robotstøvsugeren, for så er der værelsesrengøring. Det gode er, at herhjemme kommer Anne ikke og tjekker op på, om det er gjort ordentligt, så man kan godt snyde lidt i hjørnerne. Et par gange har computeren vundet over støvekosten, til stor irritation for mine forældre. Man skulle tro de lider af rengøringsvanvid. Bare fordi der står lidt gamle sodavandsdåser bag computeren, gamle sokker og en t-shirt på gulvet, giver det straks endnu en meningsudveksling. De siger jeg skal rydde op og lufte ud. Hver gang der bliver luftet ud, vælter det ind af vinduet med pingviner, isbjørne og andre arktiske dyr. Det er jo ikke fordi kongvinter har sparet på kuldegraderne i denne tid. Tænker de slet ikke på miljøet?

Jeg drømmer mig allerede hen til fredag, for så er der fredagshygge med Kahoot quiz. Fradagskahoot er for hele familien, hvor lærerne på efterskolen har lavet en kahoot med et bestemt emne og gode præmier. Specielt da emnet MGP var oppe, var min familie ikke til at styre. Far ville vinde, men trykkede flere gange på den forkerte farve og vi endte langt nede i rækkerne. Det er vist mig, der skal styre showet på fredag og ikke min far.

Så selvom skolen gør mange ting for os i disse dage, kan online-efterskolen ikke erstatte den rigtige efterskole. Her til aften holder politikerne lige nu møde om genåbning af bl.a. efterskoler. Håber virkelig, de snart åbner op. Glæder mig nemlig til at komme hjem til skolen og være rigtig sammen med mine venner.

”Jeg glæder mig så meget til at se mine venner igen. Jeg savner hyggen om aftenen, temadagene i weekenden og bare til livet på skolen. Det er lige før, jeg også savner værelsesrengøringen.”

- Magnus Attrup-Rasmussen, elev på Sportsefterskolen Sjælsølund

Onsdag 24. februar

Jeg havde svært ved at sove i nat, fordi forhandlingerne om genåbning af efterskolerne stadig ikke var afsluttet i aftes. Hen ad formiddagen kom udmeldingen... aldrig har jeg været så skuffet. Jeg troede til det sidste på det. Vi var så tæt på og alligevel så langt fra. Jeg havde virkelig håbet på, at vi kunne komme tilbage den 1. marts. Nu går der minimum 2-3 uger, før vi kan komme hjem til efterskolen. Og måske først efter påske!

Det er virkeligt ærgerligt. Jeg glæder mig så meget til at se mine venner igen. Jeg savner hyggen om aftenen, temadagene i weekenden og bare til livet på skolen. Det er lige før, jeg også savner værelsesrengøringen. Jeg kan virkelig ikke se, hvorfor vi ikke kan komme tilbage. Vi er vores egen bobbel. Vi kan blive testet inden vi kommer tilbage, og skal nok blive på skolen så længe vi må. I øvrigt skal jeg mødes med Sofie Carsten Nielsen fra de Radikale Venstre i morgen. Hun har inviteret mig på en gåtur, hvor vi skal snakke om efterskolelivet. Håber det bliver en god snak, og jeg kan få svar på, hvornår vi kan komme tilbage.

Torsdag d. 25. februar

Jeg har glædet mig til denne her dag. Så morgensamling og matematiktimer skulle bare overstås. I dag skal jeg nemlig mødes med Sofie Carsten Nielsen, og få besvaret det helt store spørgsmål: "Hvorfor kan vi ikke få åbnet de efterskoler?" Jeg havde for nogle uger siden skrevet en artikel i Politiken om livet i onlineefterskolen. I artiklen skriver jeg blandt andet om, at jeg siden 7. klasse har glædet mig til mit efterskoleophold og hvor svært det er nu at sidde derhjemme og være i onlineefterskole. Alene og uden sine nye fantastiske venner.

Sofie Carsten Nielsen havde læst artiklen og skrev til mig. Hun spurgte, om jeg havde lyst til at mødes med hende til en snak og gåtur. Det sagde jeg selvfølge ja tak til. Vi skulle mødes ved Christiansborg Slotsplads kl. 13.30. Jeg havde derfor byttet coronatøjet (Joggingbukser og hættetrøje) ud med noget lidt pænere tøj. Så med vasket hår og rene bukser, tog jeg metroen ind til København. Sofie var rigtig sød og nem at snakke med, og nervøsiteten forsvandt hurtigt. Vi snakkede en del om, hvorfor man tager på efterskole og naturligvis om, hvornår vi kan komme tilbage. Hun er god til at lytte, men også god til at give "politikersvar", som: "Vi gør hvad vi kan, men vi må også lytte til eksperterne" og "Vi skal passe på smittetallene". Så hun kunne desværre ikke lovet mig noget.

Nu må se, hvad der sker de kommende dage. Men det var dejligt at komme lidt ud i det gode vejr og opleve noget helt andet end onlineskolen. Jeg gjorde mit bedste for at overbevise hende om, at vi ALLE skal tilbage på efterskolerne den 15. marts. Vi kan ikke tåle at blive skuffede igen.

Dagbogen er skrevet af Magnus Attrup-Rasmussen, der går i 10. klasse på Sportsefterskolen Sjælsølund. Dagbogen er bragt i uredigeret form.