Organisationsaftalen for lærere:
Centrale tillæg
Fra 1. april forhøjes OK18-tillægget med 3.200 kr. til 4.100 kr. årligt i 2012-niveau, og kostskoletillægget forhøjes med 2.200 kr. til 21.000 kr. årligt i 2012-niveau.

Praktikaftalen
Aftalen om aflønning af lærerstuderende i praktik (praktikaftalen) skal forhandles med henblik på fornyelse. Udgangspunktet for forhandlingerne er den indgåede praktikaftale på det kommunale område, der forventes afsluttet med udgangen af 2024.

Lønanciennitet

Fra 1. april 2025 anvendes statens regler for beregning af lønanciennitet, hvorefter der optjenes halv lønanciennitet, hvis medarbejderen har en beskæftigelsesgrad på under 15 timer om ugen. I dag anvendes der forholdsmæssig beregning.

Organisationsaftalen for ledere:
Intervalløn

Fra 1. april 2025 forhøjes intervallønnen for øverste leder på efterskoler og frie fagskoler med under 100 årselever med 12.160 kr. i 2012-niveau, mens øverste leder i de to øvrige intervaller får et årligt lønløft på 6.080 kr. i 2012-niveau. Den centralt fastlagte lønstigning vil fremgå af løntabellen i leksikon pr. 1. april 2025.
Vægtet elevtal på kombinerede skoler
Det vægtede elevtal for kombinerede grundskoler ændres – ligeledes med virkning fra 1. april 2025 – så det samlede elevtal på grundskolen tæller fuldt med i opgørelsen af årselevtallet. I den nuværende aftale tæller grundskoleeleverne kun halvt med.

CFU-forliget:
På statens område er der den 11. februar 2024 indgået en 2-årig aftale mellem Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), og Finansministeriet (Medarbejder- og Kompetencestyrelsen) kaldet CFU-forliget. Forliget fastsætter rammerne for overenskomsterne på det statslige område, herunder for efterskolelærere og ledere.

Medarbejder- og Kompetencestyrelsen og LC er den 8. marts 2024 blevet enige om fornyelse af organisationsaftalen for lærere ved efterskoler og frie fagskoler og den 12. april 2024 for ledere ved efterskoler og frie fagskoler. Desuden er der den 12. marts 2024 afsluttet forhandlinger om tværgående emner på undervisningsområdet mellem LC, CO10 og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.
Der er aftalt en toårig overenskomstperiode, som løber fra den 1. april 2024 til og med den 31. marts 2026.
CFU-forliget indeholder bl.a. aftaler om lønstigningerne i perioden 2024 til 2026, en øget lønret efter barselsaftalen til en række grupper, og fjerner den administrativt byrdefulde kompensation for afskaffelsen af Store Bededag ved i stedet at forhøje det særlige ferietillæg. Det er desuden aftalt, at den forældede barselsvejledning fra 2012 bliver opdateret i overenskomstperioden. Den største – og i administrativhenseende mest indgribende – ændring er aftalen om frihedsopsparing, hvor både særlige feriedage, overarbejde og inddragede fridage kan opspares og afvikles på et senere tidspunkt.

CFU-forliget sætter rammerne for de efterfølgende organisationsforhandlinger, hvor vilkårene for de mange delområder på det statslige område aftales, herunder for de to aftaler på efterskoleområdet: Organisationsaftalen for lærere og børnehaveklasseledere, samt organisationsaftalen for ledere.

Økonomisk ramme og generelle lønstigninger


OK24

Den samlede økonomiske ramme i den to-årige overenskomstperiode er på 8,8 procent, hvoraf knap én procent er sat af til forhandlingerne specifikt for lærerne på de frie skoler.

Pr. 1. april 2024 forventes en generel lønstigning på 5,89%, der udmøntes ved forhøjelse af procentreguleringen som følge af en aftalt generel lønstigning på 4,83% og skøn for reguleringsordning på 1,06%. Pr. 1. april 2025 forventes en procentregulering på 1,31% og 1. november 2025 en procentregulering på 0,2%.

I CFU-forliget er der aftalt en ekstraordinær central lønforhandling i slutningen af 2025. Formålet er at håndtere en eventuel ubalance i lønnen mellem den statslige og den private sektor. En lønforskel vil blive udlignet med november-lønnen 2025. Hensigten er, at der senest ved indgangen til den overenskomstperiode, som begynder i 2026, vil være parallelitet mellem den statslige og private lønudvikling.

Reguleringsordning
Reguleringsordningen er skønnet til at udgøre 1,10 % af den samlede økonomiske ramme. Det er en ordning, som skal sikre, at den samlede lønudvikling i den offentlige og den private sektor foregår parallelt. Det er en såkaldt 80-80 ordning. Det indebærer, at hvis lønnen på det private område stiger med 100 kr. mere, end lønnen stiger på det statslige område, så vil den statslige løn blive opreguleret med 80 kr. Hvis lønnen på det statslige område derimod stiger 100 kr. mere end lønnen på det private område, vil den statslige løn blive reguleret ned med 80 kr.

Reststigning
Reststigningen på 0,40% er et skøn over den lønudvikling, der forventes ud over de generelle lønstigninger. Den primære del af reststigningen er de aftalte lokale løndele, herudover kan også lokale personaleforskydninger påvirke reststigningen.

Frihedsopsparing
Med virkning fra 1. maj 2025 bliver det muligt at opspare afspadsering og særlige feriedage til senere afvikling fx til indkøring af børn i institution, pasning af syge forældre og længere ferierejser.

På lærerområdet er det aftalt, at der maksimalt kan være opsparet 15 særlige feriedage, som kan afvikles i timer eller dage. Der kan også opspares overarbejde og inddragede fridage.

Tidspunktet for afviklingen af den opsparede frihed skal aftales mellem skole og medarbejder. Afviklingen kan ske med op til otte dage pr. kalenderår og med op til to dage i sammenhæng. Afvikling af øvrig opsparet frihed aftales mellem skole og medarbejder.

Øget lønret under barselsorlov til særlige grupper
Far, medmor og adoptanter får ekstra 3 uger med løn under orlov efter barselsaftalen. Flerlingeforældre (to eller flere børn ved samme fødsel) og adoptanter til børn, der ved modtagelsen er under 1 år, får hver ret til ekstra 13 uger med løn. Soloforældre og soloadoptanter får ret til 10 ekstra uger med løn. Administrationsgrundlaget og barselsvejledningen vil blive opdateret.

Inklusion af medarbejdere med særlige behov

Parterne skal i overenskomstperioden drøfte en opdatering af aftalen om job på særlige vilkår (sociale klausuler) for at sikre, at medarbejdere med særlige behov også i fremtiden kan opnå eller fastholde en tilknytning til arbejdsmarkedet.

Store Bededagskompensation bliver til forhøjelse af særlig feriegodtgørelse
Den særlige feriegodtgørelse jf. statens ferieaftale forhøjes pr. 1. april 2024 med 0,52 procentpoint fra 1,5 % til 2,02 %. Forhøjelsen erstatter udbetaling af løntillæg som kompensation for afskaffelse af Store Bededag.

ATP-bidrag forhøjes

De generelle forhøjelser af ATP-bidraget forhøjes af den økonomiske ramme.

Ret til ekstraordinært pensionsbidrag
Lærere og ledere har ret til at få indbetalt ekstraordinært bidrag til deres pensionsordning, mod at lønnen reduceres tilsvarende.

Fastholdelsesbonus til seniorer
Det er fremadrettet ikke længere en forudsætning for udbetaling af fastholdelsesbonus, at medarbejderen fratræder sin stilling til et bestemt tidspunkt. Fratræder medarbejderen sin stilling før tid, udbetales et forholdsmæssigt beløb, medmindre medarbejderen selv siger op eller opsiges pga. et strafbart forhold eller anden misligholdelse af ansættelsesforholdet.

Kompetenceudvikling
Den statslige kompetencefond og Kompetencesekretariatet videreføres med samme økonomiske ramme som ved OK21.

Resultatpapirer og bilag om CFU-forliget og organisationsaftaler vedrørende OK24 kan hentes her