Af Louise Wethke Buch

Da Anncarina Steinlein fortalte sin datter Louisa, at hun ville søge stipendieordningen ’En Håndsrækning’ fra Egmont Fonden, havde Louisa allerede opgivet håbet om at få lov til at komme på efterskole.

Anncarina Steinlein har været sygemeldt i cirka ti år og modtager ressourceforløbsydelse, som svarer til kontanthjælpssatsen. Hun havde længe forsøgt at skaffe penge til Louisas efterskoleophold, og det virkede til sidst som en umulig opgave.

’En Håndsrækning’ fra Egmont Fonden var sidste udvej, og da hun fik tildelt et stipendie på 20.000 kr., kunne hun endelig fortælle Louisa, at hun kunne komme på The International – Academy and Boarding School of Denmark på Vedersø Idrætsefterskole.

”Louisa var ovenud lykkelig. Det har betydet alt for os. Det har betydet, at Louisa kunne få et pusterum fra en tung hverdag og komme væk hjemmefra, at hun fik lov til at stå på egne ben, og at hun ikke længere skulle være en lus imellem to negle herhjemme,” siger Anncarina Steinlein.

Anncarina Steinlein blev skilt fra Louisas far for otte år siden. Louisa har boet halvdelen af tiden hos hver forælder, selvom Anncarina Steinlein ikke selv har kontakt med Louisas far.

Det var Louisas klasselærer og studievejleder, der havde plantet idéen om et efterskoleophold hos Louisa og Anncarina Steinlein, fordi de mente, Louisa ville have godt af at komme på efterskole.

"Vi oplever, at de fleste har et rigtig godt efterskoleophold, men for nogle kan det være decideret livsændrende. Det oplever vi især hos den gruppe unge."

- Helle Vestergaard, skoleleder på BGI akademiet

Anncarina Steinlein havde først søgt tilskud hos kommunen, men fik afslag, fordi der ikke var en sag på Louisa i kommunen. Da klasselæreren og studievejlederen skrev et brev til kommunen, fik hun alligevel tilskud, men endte med en egenbetaling på 3400 kr., som hun stadig ikke havde råd til at betale. ’En Håndsrækning’ på 20.000 kr. betød derfor, at Anncarina Steinlein endelig kunne få råd til Louisas efterskoleophold.

Første dag på efterskolen var en kontrast til Louisas skoletid, hvor hun var vellidt i klassen, men hverken var tæt knyttet til nogen eller havde meget at gøre med klassekammeraterne efter skole.

”Jeg troede, det ville blive svært for hende at starte et nyt sted, men hun fandt lynhurtigt den første veninde på skolen, og så kunne jeg godt køre hjem igen,” siger Anncarina Steinlein.

Et efterskoleophold kan være livsændrende
I skoleåret 2021/22 kan 122 familier sende deres barn på efterskole med støtte fra stipendieordningen ’En Håndsrækning’. Normalt uddeles cirka 60 stipendier, men Egmont Fonden har i år afsat 500.000 kr. ekstra til ’En Håndsrækning’, mens Beildorffs Fond har støttet ’En Håndsrækning’ med yderligere 27 stipendier.

BGI akademiet har de sidste par år haft elever på skolen, hvis familier har fået støtte fra ’En Håndsrækning’, som er rettet mod familier med en husstandsindkomst under 240.000 kr.. Det er både en kæmpe hjælp rent økonomisk, og det kan have afgørende betydning for de unge, mener skoleleder på BGI akademiet Helle Vestergaard.

”Et efterskoleophold kan give de unge nogle input, som kan få afgørende betydning for deres trivsel og deres fremtid. Vi oplever, at de fleste har et rigtig godt efterskoleophold, men for nogle kan det være decideret livsændrende. Det oplever vi især hos den gruppe unge,” siger hun.

”Herhjemme skulle hun også forholde sig til alt det, jeg tumler med. Hele min verden drejer sig om Louisa, og jeg kan godt komme til at læne mig for meget op ad hende.”

- Anncarina Steinlein, enlig mor og modtager af 'En Håndsrækning'

’En Håndsrækning’ er også en gave for efterskolerne, fordi den elevgruppe bidrager til mangfoldigheden på skolen, mener Helle Vestergaard.

”Noget af det, eleverne lærer allermest af, er at møde hinandens forskelligheder. Det er helt fantastisk, når vi bor så tæt sammen, som vi gør, at eleverne møder andre end dem, de er vokset op med, for det kræver et åbent mindset. Vi bakker 100 procent op om, at vi skal være hele Danmarks efterskole. Så kan det ikke nytte noget, vi ekskluderer en række samfundsgrupper, når vi optager elever,” siger hun.

Dybt taknemmelige
Louisa har i perioder i sin skoletid haft meget fravær, og det har været nemt for Anncarina Steinlein at forstå, at Louisa til tider havde brug for at blive hjemme, fordi hun havde det svært i skolen. Anncarina Steinlein har derfor kunnet mærke, det har været rigtig godt for Louisa at komme væk hjemmefra.

”Herhjemme skulle hun også forholde sig til alt det, jeg tumler med. Hele min verden drejer sig om Louisa, og jeg kan godt komme til at læne mig for meget op ad hende,” siger Anncarina Steinlein.

På Efterskolen var det en helt anden verden, der mødte Louisa, end den, hun var vant til. Hun fik hurtigt venner og fik mere selvtillid i skolen. Louisa er i år startet i 1.g på Svendborg Gymnasium. Den udvikling, Louisa har gennemgået på efterskolen, har haft stor betydning for hende, mener Anncarina Steinlein, som har fået en meget mere selvsikker og modig datter hjem fra efterskole.

”Vi er dybt taknemmelige over at have fået så stor en håndsrækning, så Louisa kunne komme på efterskole. Jeg er selv vokset op i et hjem med alkohol, så jeg ved jo, at der er børn, der er mere udsatte, end Louisa er. Men Louisa har haft noget andet med i bagagen, som har gjort, at hun også har været udsat. Det er så dejligt, at hun fik lov til at komme væk hjemmefra, blive mere selvstændig og få kimen til et godt liv,” siger hun.

Hvad er 'En Håndsrækning'?

  • 'En Håndsrækning' er et femårigt partnerskab mellem Egmont Fonden og Efterskoleforeningen, hvor stipendier skal give udsatte unge mulighed for at komme på efterskole. Det er Efterskoleforeningen, der administrerer ansøgningerne
  • Familier bosiddende i Danmark med en årlig husstandsindkomst under 240.000 kroner kan søge om 20.000 i tilskud til egenbetalingen til et efterskoleophold
  • I skoleåret 2021/22 har 122 familier fået støtte fra 'En Håndsrækning'
  • Læs mere om 'En Håndsrækning' her