Af Andreas K. Brink, lærer og prøveansvarlig, Magleby Efterskole
Jeg skriver dette indlæg med en blanding af faglig og menneskelig frustration. I den seneste tid har vores ordblinde elever – og vi som undervisere – været vidner til et systemsvigt af alvorlig karakter i forbindelse med FP9- og FP10-afgangsprøverne.
Magleby Efterskole er en efterskole for unge med læse- og skrivevanskeligheder. Vores elever er vant til at arbejde målrettet og med støtte fra teknologiske hjælpemidler som AppWriter og oplæsningsfunktioner. De er dygtige, modige og gør sig umage – men har ikke fået en fair chance.
Flere afgangsprøver blev ramt af omfattende tekniske problemer. Det gjaldt både adgang til brugen af nødvendige hjælpemidler som AppWriter.
På selve dagen for FP10 Engelsk oplevede vi på skolen følgende forløb:
- En officiel opgave blev trukket tilbage 20 minutter inde i prøven og erstattet af en alternativ (’Plan B’).
- Eleverne fik ikke adgang til deres oplæsningsværktøj og flere blev kede af det og knust.
- Vi kontaktede straks Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK), men blev henvist videre uden konkrete løsninger. Svaret var beklagelser – men ikke løsninger.
Konsekvensen? Vores elever, som allerede kæmper med ekstra udfordringer, fik frataget deres adgang til redskaber. Redskaber, de har krav på, som de er blevet lovet, og som vi har arbejdet med fra starten af skoleåret. Det er intet mindre end uacceptabelt.
Rettigheder udvandes i praksis
Ordblinde elever har krav på samme vilkår som alle andre – også under eksamen. Det er en rettighed, ikke en luksus. Når hjælpemidler svigter, er det ikke ’bare ærgerligt’. Det er en direkte forringelse af disse elevers muligheder for at vise deres faglige kunnen og få adgang til de ungdomsuddannelser, de stræber efter.
En omprøve i december – som STUK nu foreslår – er i bedste fald en symbolsk håndsrækning. På det tidspunkt er eleverne videre i deres liv. De fortjener en prøve, der fungerer i det øjeblik, det gælder.
Det her handler ikke om én dårlig dag. Det er resultatet af et system, som ikke er indrettet med ordblinde elever i tankerne. Når Undervisningsministeriet outsourcer essentielle funktioner til tredjepartsleverandører uden at sikre stabil drift, er det eleverne, der betaler prisen.
Lærer Tina Gantriis fra Langeskov Skole siger det præcist i en artikel på folkeskolen.dk: “De ordblinde har ikke en jordisk chance, hvis de ikke har hjælpemidler.”
På Magleby Efterskole tilslutter vi os hendes opfordring i artiklen til, at ministeriet tager det fulde ansvar og sikrer, at hjælpemidler bliver en integreret del af prøvesystemet – ikke et eksternt tilvalg med fejlmargin.
Vores elever fortjener bedre. Det her handler om mere end teknik – det handler om rettigheder og retfærdighed i uddannelsessystemet.
Læs mere
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev(e). Når du trykker tilmeld, giver du automatisk dit samtykke til brugen af dine data i forhold til vores privatlivspolitik.