Af Katrine Friisberg, redaktion@efterskolerne.dk

Johannes Graff Mortensen går i 10. klasse på ordblindeefterskolen Nørbæk Efterskole. Det er hans andet år på skolen. Vi sidder i spisesalen. På bordet står småkager, vand, te og kaffe i en rød og en mørkeblå kande på bordet. Det er mørkt udenfor. Johannes Graff Mortensen giver høfligt hånd, da jeg kommer, men snakker lavt og kigger lidt til siden. Sidder yderst på stolen. Men ordene falder prompte, da jeg spørger, hvordan det er at have Sebastian Sunddal Mikkelsen som lærer.

”Det er fantastisk at have Sebastian som lærer. Han har gjort en stor forskel for mig. Han er god til at lytte. Han hjælper mig, og jeg bliver hørt meget mere i timerne, end jeg gjorde før,” svarer Johannes Graff Mortensen.

Sebastian Sunddal Mikkelsen sidder ved siden af og må kigge væk. Da Johannes er gået, siger han:

”Der er sket meget på halvandet år. Det er kun derfor, jeg lige blev rørt og ikke kunne kigge. Det er fordi, at han er ... Han er fandme rar. Det er ikke hver dag, man vil høre sådan nogle søde, flotte ord komme ud af hans mund. Jeg ved godt, at jeg betyder meget for ham. Men det er dejligt, når han siger det,” fortæller Sebastian Sunddal Mikkelsen.

Sebastian Sunddal Mikkelsen er med sine 26 år skolens yngste lærer og i gang med sit andet år på Nørbæk Efterskole, efter han blev færdiguddannet lærer i sommeren 2023.

Søgningen til læreruddannelsen falder år efter år, og cirka hver femte lærer i folkeskolen er ikke uddannet lærer. Hvad får en ung mand som Sebastian Sunddal Mikkelsen, på mange måder helt som sine jævnaldrende, til at vælge at blive lærer?

For Sebastian Sunddal Mikkelsen handler det meget om at være med til at rykke eleverne og gøre en forskel for dem.

”Jeg bruger enormt meget tid og energi på at snakke med eleverne om alt muligt andet end det fagfaglige, og jeg tror, det betyder noget for den fagfaglige del også. Tit bygger jeg det relationelle ret hurtigt op i starten af skoleåret, og så kan det hjælpe mig i løbet af året. Jeg arbejder med at påvirke eleverne lidt hele tiden, både direkte og indirekte. Jeg rykker lidt ved deres grænser, og jeg snakker med dem og lytter til dem. Jeg viser dem, at jeg måske ikke altid kun er lærer. At jeg også kan være en ekstra voksen, der bare gerne vil lytte, når det er svært,” siger han.

"Når der kommer unge mennesker, som betror mig ting, vidner det om, at de har en enorm respekt og tillid til mig som menneske. Og det gør, at jeg har lyst til at arbejde hurtigere og længere, for at det skal gå dem godt"

– Sebastian Sunddal Mikkelsen, lærer på Nørbæk Efterskole

Elevernes mod og sårbarhed har gjort et stort indtryk på ham, og han vil gøre meget for at hjælpe de elever, der har det svært. Det betyder noget for ham personligt, at de kommer igennem de kriser, som et efterskoleliv byder på. Måske er det held, men han er glad for, at ingen af eleverne i hans kontaktgruppe er droppet ud. Der er ingen tvivl om, at Sebastian Sunddal Mikkelsen giver sig meget i sit arbejde – både når det kommer til tid og tankevirksomhed.

”Når der kommer unge mennesker, som betror mig ting, vidner det om, at de har en enorm respekt og tillid til mig som menneske. Og det gør, at jeg har lyst til at arbejde hurtigere og længere, for at det skal gå dem godt,” siger han.

Også hans kolleger spiller en stor rolle for hans arbejdsglæde. De laver ofte aktiviteter sammen i fritiden, de har været på tur sammen, ligesom han ofte kører til og fra arbejde sammen med de af sine kolleger, der ligesom ham bor i Aarhus.

”Det styrker vores fællesskab og giver helt vildt meget. Når vi er glade for at være her og er glade for hinanden, smitter det af på eleverne. De kan se, at vi tør være sjove eller lave fejl og så bare grine af det,” siger Sebastian Sunddal Mikkelsen.

Drømmen om at blive lærer
Allerede da han gik i 10. klasse på Balle Musik- og Idrætsefterskole, skrev han OSO (obligatorisk selvvalgt opgave) om læreruddannelsen. Da han begyndte at læse til lærer, begyndte han at drømme om at arbejde på en efterskole. Han tog et specialiseringsmodul i at undervise elever med læse- og skrivevanskeligheder. Derfor faldt det ham naturligt at søge praktik på Nørbæk Efterskole, da skolen dukkede op i hans søgning efter skoler, som ligger i køreafstand fra Aarhus. Siden fik han et vikariat, og da der blev en stilling ledig, fik han den tilbudt og slog til.

Dengang var han nervøs for at skulle undervise på en skole, hvor alle elever er ordblinde. For det specialiseringsmodul, han havde taget på uddannelsen, drejede sig i højere grad om de tilfælde, hvor der sidder nogle enkelte ordblinde elever i en klasse. Men han er blevet glad for at arbejde med ordblinde elever.

”Jeg har trukket meget på mine kollegers erfaringer, og så har jeg spurgt eleverne om, hvad de synes er fedt, og hvad de synes er god undervisning. Vores elever er ofte skoletrætte og er blevet mødt med modstand, fortæller Sebastian Sunddal Mikkelsen.

Han oplever, at mange af eleverne har tillært sig nogle strategier, når de har syntes, noget var svært, for eksempel ved at være provokerende eller sjove.

”Jeg har 10. klasse til dansk, og nogle af dem er ved at være skoletrætte. Men hold kæft, det er også fedt at arbejde med, fordi det kræver virkelig meget af mig som professionel i undervisningen.”
Lærer Sebastian Sunddal Mikkelsen på Nørbæk Efterskole. Foto: Tor Birk Trads

Sebastian Sunddal Mikkelsen bruger meget af sin tid på at opbygge tillid og gode relationer til eleverne. Foto: Tor Birk Trads

For Sebastian Sunddal Mikkelsen handler det om at hjælpe eleverne til at lære nogle nye strategier ved simpelthen at hjælpe dem, når de synes det er svært. For en ting er, hvordan han kan rykke dem fagligt, men det er lige så vigtigt for ham, at de lærer at håndtere modgang uden at gå i baglås.

”Jeg håber, året på efterskole kan være en tryg base, hvor de får lov til at udvikle sig og blomstre, så de kan komme hjem og være mere modstandsdygtige, når de møder modstand, uden at være i forsvarsposition,” siger Sebastian Sunddal Mikkelsen.

Sebastian Sunddal Mikkelsen har det også fint med at være den yngste lærer på skolen. For det meste mærker han det ikke, men nogle gange kan han bruge den lille aldersforskel til eleverne til bedre at sætte sig ind i, hvordan de har det, mener han. Til at begynde med var han nervøs for forældresamarbejdet. Men ved at opbygge tillid og gode relationer til eleverne og ved at hjælpe dem med fagligt at løfte sig, er det hans håb, at forældrene så også følger med.

”Hvis jeg overbeviser mine elever om, at jeg er dygtig og kompetent, samtidig med, at jeg har tillid til dem, og de har tillid til mig, så vil eleverne måske også gå hjem og sige det videre. Og jeg har mødt fuld tillid, siger Sebastian Sunddal Mikkelsen, som heldigvis ofte får positive tilbagemeldinger fra forældre.

Ikke alt er let
Til gengæld har hans alder og den medfølgende manglende erfaring gjort det hårdt at begynde som lærer. Han har ikke et katalog af undervisning at hive op af lommen, og der er mange situationer, hvor han tror, at han med tiden vil kunne klare tingene nemmere ved at trække på sin erfaring.

Han svedte for eksempel over at tælle normalsider og finde ud af, hvad der skulle opgives, før de afsluttende prøver sidste år, som var hans første som færdiguddannet lærer. Han mener ikke, at læreruddannelsen i høj nok grad klæder de studerende på til de udfordringer, de møder i virkeligheden. Han sammenligner det med at tage kørekort.

”Man tager kørekortet, og så lærer man at køre bil, når man har fået det. Det er lidt ærgerligt, men måske er det det samme, når man bliver lærer. Du bliver lærer, og så lærer du at blive lærer. Det kunne man da godt tænke lidt anderledes. Hvordan ved jeg ikke,” siger han.

Under sin uddannelse læste han rapporter og artikler om stress blandt lærere. Næsten halvdelen af lærerne er ofte eller altid følelsesmæssigt berørt af jobbet. Det er oftere end nogen anden faggruppe, viser for eksempel undersøgelsen ’Stress i professionsfagene’ fra 2022.

Det fik ham til at tænke på, om det mon var en fejl at blive lærer. Og når hans mor siger til sine venner, at det ikke er sikkert, at Sebastian skal være lærer for altid, giver han hende ret. Livet er langt, og han vil gerne prøve nogle forskellige ting.

”Det kunne være spændende enten at lave noget andet inden for undervisning, læse videre eller helt skifte retning,” siger han.

Han vil også gerne undervise i folkeskolen, selv om han ikke er sikker på, at det vil være noget for ham. Men det er så nemt at kritisere folkeskolen uden selv at have arbejdet der, mener han. Og han kan godt lide at diskutere sit fag med alle, der har en holdning til det.

”Men lige nu er det at være efterskolelærer det fedeste. Når jeg kører glad på arbejde hver dag, så tænker jeg, at jeg har et ret godt og heldigt arbejde,” konstaterer han.
Lærer Sebastian Sunddal Mikkelsen på Nørbæk Efterskole. Foto: Tor Birk Trads

Blå bog

  • Sebastian Sunddal Mikkelsen, 26 år.
  • Uddannet lærer i 2023 og har siden været ansat på Nørbæk Efterskole, som er en ordblindeefterskole.
  • Underviser i dansk, samfundsfag, projektfag og en løbeklub som valgfag. Derudover deltager han sammen med en gruppe kolleger i Efterskolernes Projekt Ny 10. klasse.
  • Er en kæmpenørd inden for håndbold, men spiller ikke selv længere.