Af Louise Grønkjær

Langt væk hjemmefra eller tæt på? Sportslinje eller teaterlinje? Det er nogle af de valg, som kommende efterskoleelever skal træffe, når de vælger efterskole. Men hvordan ved man, at man har valgt rigtigt? Det giver tre nuværende og tidligere efterskoleelever her deres bud på.

Silke

"Tjek skolen ud på Instagram"

 • Silke Waade
 • 16 år
 • Fra København
 • Går i 10. klasse på Eriksminde Efterskole 

Hvordan valgte du Eriksminde Efterskole?

”Skolen har nogle kreative valgfag, som jeg gerne ville have. Men det handlede også om placeringen. Jeg har aldrig rigtig oplevet Aarhus, så jeg ville gerne have nogle venner der og lære Aarhus at kende.”

”Jeg var ude og kigge på nogle andre efterskoler til Efterskolernes Dag, og jeg havde også besluttet mig for at starte på en af dem, indtil der kom en reklame frem på Facebook for Eriksminde. Jeg kom ud til en rundvisning, og det føltes bare helt rigtigt.”

”Jeg er glad for, at jeg ikke endte med at gå på en efterskole på Sjælland, hvor jeg kender en masse i forvejen. Det gav mig en mulighed for at give slip på det ry, jeg havde derhjemme – ikke at det var et dårligt ry, men jeg kunne starte på en frisk og skulle ikke leve op til noget.”

Lever skolen så op til dine forventninger?

”Det synes jeg bestemt. Det eneste, jeg nok ikke havde tænkt igennem, inden jeg startede, er, at mine venner bor i Aarhus, og de tager til fester sammen der, når jeg er hjemme i København i weekenden.”

Er der noget, du ville ønske, du havde vidst, inden du startede?

”Man skal huske, at ens roomie ikke nødvendigvis behøver at være ens tætteste ven, og at det er helt okay. Man kan godt have en forestilling om, at man skal være bedste venner, inden man tager på efterskole.”

Har du gode råd til dem, der skal vælge nu?

”Gå efter din mavefornemmelse. Hvis den ikke er der, så sov på det.”

”Jeg gik ind på Instagram, hvor jeg valgte Eriksminde som lokation, og så kunne jeg se, hvad eleverne havde lagt op. På den måde får man et indtryk af, hvad de laver, og hvilke typer de er.”

viktor

”Da jeg gik rundt på gangene, kunne jeg bare mærke, hvor hyggeligt det var”

 • Viktor Kofod Mortensen
 • 16 år
 • Fra Hobro
 • Går i 10. klasse på Klank Efterskole
Hvad fik dig til at vælge Klank Efterskole?

”Min mor og jeg gik ind på efterskolerne.dk, hvor vi søgte på mine interesser. Jeg er meget sportslig, så vi kiggede også på to idrætsefterskoler i Nordjylland. Vi var oppe og se på en af dem, men jeg var ikke helt sikker på, at det var det, jeg ville. Så vi besluttede os for også at se Klank, som ikke er en idrætsefterskole, men har flere forskellige linjer. Vi kunne ikke på Efterskolernes Dag, så vi fik en privat rundvisning af Klaus, som er forstander. Jeg faldt for, at det er mere bredt, og at der er mange forskellige mennesker – det er fedt.”

”Jeg er især vild med den adventurelinje, som jeg går på. Vi svømmer, ror i kajak, står på paddleboard, løber orienteringsløb, kører mountainbike osv. Skolen ligger i et kuperet terræn, så der er mega fede mountainbikemuligheder, og der er en sø tæt på, som vi svømmer i. Vi har også vores egen klatrevæg!”

Har efterskolen levet op til forventningerne?

”Det er mega fedt. Der er nogle super fede lærere. De er på en helt anden måde end folkeskolelærere. De er ikke så tørre og kedelige. Der er mere gang i dem. Man kender dem bedre.”

Hvordan var det at starte? Var der noget, du ville ønske, du havde vidst?

”Det har været en stor omvæltning, at jeg lige pludselig bor på skolen, og at jeg aldrig er alene. Men det er også en god ting, for jeg er hurtig blevet tæt med folk, og der er altid aktiviteter, man kan være med i.”

Har du gode råd til dem, der skal vælge nu?

”Man skal virkelig tænke på, hvad ens interesser er. Men man er også nødt til at være åben. Der er mange forskellige folk på en efterskole – det skal man være klar på. Man skal turde udfordre sine fordomme. Førhen har jeg f.eks. haft fordomme om ridepiger – men på Klank er der en ridelinje, og nu har jeg fundet ud af, at jeg faktisk snakker rigtig godt med dem.”

”Man skal mærke efter og vælge ud fra sin mavefornemmelse. Jeg kunne klart mærke forskel på Klank og den anden efterskole, jeg besøgte. Da jeg gik rundt på gangene på Klank, kunne jeg bare mærke, hvor hyggeligt det var.”
annaboks

”Jeg skulle bare prøve noget nyt og møde nye mennesker”

 •  Anna Marlow
 • 16 år
 • Gik på Ranum Efterskole sidste år
 • Går nu i gymnasiet i København
Hvorfor valgte du Ranum Efterskole?

”Jeg er en rigtig københavnerpige, men jeg valgte bevidst en efterskole i Nordjylland langt ude på landet sammen med en masse jyder. Jeg overvejede også nogle efterskoler på Sjælland. Men jeg syntes, jeg kendte for mange, der skulle starte der, og det var kun en time væk. Jeg skulle bare prøve noget nyt og møde nye mennesker.”

Hvordan var det at gå på efterskole så langt hjemmefra?

”Jeg kom kun hjem hver tredje weekend, men det gjorde ikke noget, for der var så meget at lave på efterskolen, og der var hele tiden nogen at være sammen med. Så jeg havde ikke det store behov for at tage hjem. Til gengæld tog jeg ofte til Aarhus og Aalborg i weekenderne, hvor mine venner fra skolen boede. Så jeg har set hele Danmark.”

Hvordan valgte du efterskole?

”Jeg havde hørt om Ranum Efterskole fra en vens ven, og så gik jeg ind på hjemmesiden og læste om linjerne. De havde nogle mega fede aktiviteter, man kom på fede kulturelle rejser tre gange i løbet af året, og der var også elever fra andre lande, f.eks. Thailand og Tyskland – det talte virkelig til mig.”

”Jeg var ikke ude på Ranum Efterskole til Efterskolernes Dag. Der var jeg på nogle andre efterskoler. Den ene var en designefterskole, hvor jeg kunne mærke, at det handlede lidt for meget om design. Jeg ville gerne være et sted, hvor folk var lidt mere forskellige. Jeg fik senere en privat rundvisning på Ranum Efterskole.”

Hvad har du lært af at gå på efterskole?

”Jeg har lært at være mega åben og være sammen med mange mennesker på én gang.”

Har du et råd til dem, der skal vælge nu?

”Tag ud og besøg efterskoler, som tilbyder nogle fag, der interesserer dig. Jeg havde rigtig mange fordomme. Dem skal man bare give slip på.”