Af Louise Wethke Buch

”Det gør valget lettere at besøge flere skoler”

Jonas Sørensen, elev på Vesterlund efterskole

”Min mor, stedfar og jeg så tre efterskoler på Efterskolernes Dag. Vi kørte først ud på Vesterlund Efterskole, hvor vi blev vist rundt på hele skolen og fik mange ting at vide, så man virkelig kunne leve sig ind i, hvordan det ville være at gå der. Springsalen og trampolinerne fangede mig rigtig meget, for jeg elsker at springe. Jeg lagde også mærke til, de havde en friluftslinje, og friluftsliv interesserer mig også rigtig meget.

Vi kørte videre til næste efterskole, og efter 20 minutter vidste jeg, at jeg ikke kunne lide at være der. Den tredje efterskole var også rigtig god, men den havde ikke en friluftslinje. I bilen på vej hjem huskede min mor mig på, at jeg bare virkede megaglad allerede de første ti minutter, da jeg besøgte Vesterlund Efterskole, og at jeg syntes, det virkede som et rart sted at være.

Jeg synes, man skal tage til Efterskolernes Dag, for det kan være, at man bliver lige så forelsket i en efterskole, som jeg blev, og tænker: ’Her kunne jeg godt tænke mig at gå!’. Jeg havde ikke så mange venner, da jeg var til Efterskolernes Dag, så jeg er rigtig glad for at få den oplevelse at komme på efterskole, for allerede efter den første måned på efterskolen har jeg fået næsten 100 venner. Det er så fedt at gå på efterskole, og fællesskabet er så stort, at man bliver bare så glad på en eller anden måde. Man skal tage ud og se en efterskole for at give det en chance, for den mulighed får man kun én gang.”

Jonas’ bedste råd:

Det er en god idé …
”… at besøge flere efterskoler på Efterskolernes Dag og lave en liste over det, du synes, er bedst ved hver efterskole. Det gør valget lettere.”

Overvej …
”… hvad du bedst kan lide at lave i fritiden. Der er 100 procent en efterskole for dig derude, der matcher dine interesser. Du kan starte med at gå på nettet og finde efterskoler, der passer til dig.”

Læg mærke til …
”… alle eleverne på skolen! På Vesterlund virkede alle eleverne så glade og imødekommende. Jeg blev mødt med virkelig positiv energi, som gjorde mig rigtig glad.”

Mærk efter …
”… dine egne følelser, og ikke hvad dine forældre synes. Jeg kan huske, at jeg havde en virkelig god følelse i maven, da vi kørte hjem fra Vesterlund Efterskole på Efterskolernes Dag.

 

”Læg mærke til dynamikken på skolen”

Asta Daugbjerg Enevoldsen, elev på Eisbjerghus Internationale Efterskole

”Jeg syntes, det var rigtig svært at vælge efterskole, for jeg har så mange interesser. Jeg havde set på en del efterskoler på nettet, men jeg endte med kun at besøge to skoler. Det gjorde beslutningen meget nemmere at komme ud og besøge efterskolerne, for den første efterskole tilbød ikke de valgfag, jeg gerne ville have, selvom de stod på hjemmesiden.

Derefter kørte min far og jeg til Eisbjerghus Internationale Efterskole, som lå lidt længere væk end den første efterskole, men det var rart at køre derhen og opleve, hvordan turen frem og tilbage er, og hvor langt der er til togstationen. Vi blev vist rundt af eleverne, som viste os værelserne, opholdsstuerne og klasselokalerne. Derefter snakkede min far og jeg med forstanderen og en lærer. Det var rart at snakke helt uformelt med lærerne og få lov til at stille spørgsmål.

Jeg besluttede mig for at gå på Eisbjerghus Internationale Efterskole, for eleverne virkede som nogle, jeg kunne blive bedste venner med, lærerne var gode at snakke med, og det virkede som et rart sted at være, hvor jeg følte, jeg kunne slappe af. Efterskolens profil, linjer og fag var også vigtige for mig. Jeg har altid været interesseret i sydøstasiatisk historie, og jeg ville gerne have fransk med DELF-diplom, og Eisbjerghus har både en international profil, den rejse, jeg gerne ville på, og de fag, jeg ville have. Det var samtidig vigtigt for mig, at de også tilbød kreative og aktive fag, så jeg kunne dyrke alle mine interesser.”

Astas bedste råd:

Det er en god idé …
”… at tage til Efterskolernes Dag, for dagen giver et rigtig godt indblik i, hvordan dynamikken er på skolen. Det gør en stor forskel, og det kan man ikke opleve, hvis ikke man besøger efterskolen.”

Overvej …
”… om det er en efterskole, hvor du kan dyrke alle dine interesser, så du ikke kun vælger efterskole efter din største interesse.

Læg mærke til …
”… hvordan eleverne og lærerne fungerer sammen, og hvordan eleverne opholder sig i fællesområderne. Bruger de faktisk fællesområderne, og ser de glade ud, når de er der? Eller er der tomt på gangene? Læg også mærke til, faciliteterne på skolen. Er der en park i nærheden, og er der f.eks. et godt musiklokale? For mig var det vigtigt, at jeg kunne se mig selv hænge ud med vennerne på værelset, gå en hyggelig tur sammen udenfor, og at der er noget for alle, så det er en inkluderende efterskole, hvor der er plads til alle.”

Spørg ind til …
”… efterskolens mobilpolitik, om man bytter værelser, hvordan de sammensætter kontaktgrupperne, og hvilke aktiviteter, der er i løbet af året. Mærk efter, om du trives med mange aktiviteter eller mere ro.”

Mærk efter …
”… hvad du selv vil, og ikke hvad andre synes.”

 

”Det bliver en fed dag, hvis du har et åbent sind”

Kasper Laustrup, elev på Faarevejle Efterskole

”Jeg var kun ude at se Faarevejle Efterskole, for det føltes bare rigtigt, da jeg var på besøg. Jeg føler mig generelt meget komfortabel i et socialt miljø, og der var en superfed energi på dagen, og jeg fik helt klart fornemmelsen af, at jeg skulle gå her.

Både lærerne og eleverne var meget imødekommende. Jeg faldt i snak med nogle af de andre, der var på besøg, og jeg fik allerede venner på Efterskolernes Dag. Vi tilføjede hinanden på Snapchat og Instagram, og en af dem, jeg klingede rigtig godt med på dagen, er min roommate i dag.

På vej hen til Faarevejle Efterskole var jeg urolig og kunne næsten ikke være i mig sekv, men da vi kørte hjem igen, kunne jeg bare mærke, at jeg var glad og rolig ved tanken om, at jeg skulle gå der. Jeg bliver altid meget nervøs, når jeg skal møde nye mennesker eller nye steder hen, men det gav mig en ro, at alle var så søde og imødekommende. Efterskolernes Dag gav generelt et rigtig godt indblik i, hvordan det er at gå på efterskole.”

Kaspers bedste råd:

Det er en god idé …
”… at have et åbent sind, for så bliver det en fed dag, og det kan ende med at blive et fedt efterskoleår.”

Overvej …
”… om faciliteterne passer til dig. Det var f.eks. vigtigt for mig, at jeg kunne spille fodbold, dyrke fitness, og at der var en sportshal.”

Læg mærke til …
”… om du svinger med eleverne og de andre, der er på besøg.”

Spørg ind til …
”… elevernes bedste råd, når man skal starte på efterskole, og hvordan de havde det første dag, de startede. Jeg bliver i hvert fald beroliget, når jeg hører positive erfaringer fra andre.”

Mærk efter …
”… om du føler dig komfortabel i det miljø, der er på efterskolen. Hvis ikke du føler dig hjemme, kan det blive et langt år, hvis du ender med at gå der.”