Af Louise Grønkjær

Den ene er en musikefterskole med fokus på kreativitet og bæredygtighed. Den anden vil trække elever, der er mere end almindeligt ambitiøse med deres sport.

Den ene har dobbelt-a i sit navn. Den anden har et engelsk navn.

Baaring Efterskole tæt på Middelfart og Sports Academy Denmark i Odense er ganske forskellige.

Men noget har de til fælles: De ligger begge på Fyn. Og så har de begge ansøgt Børne- og Undervisningsministeriet om tilladelse til at få statsstøtte fra næste skoleår. Deadline for at søge er 1. oktober. Lær de to kommende skoler at kende her:


Baaring Efterskole & Højskole

Baaring Efterskole og Højskole slår efter planen dørene op for sit første elevhold i sommeren 2021. Men det er ikke helt nyt for den lille vestfynske by at huse en kostskole. Den nye høj- og efterskole åbner nemlig i bygninger, som Baaring Højskole fik bygget, da den åbnede i 1959. Siden blev stedet til en efterskole, nemlig Den Rytmiske Efterskole, som lukkede for 2 år siden.

Baaring Efterskole og Højskoles forstander, Ask Nørholm, har arbejdet som lærer på Den Rytmiske Efterskole. Han har sammen med sin kone og en initiativgruppe bestående af lokale, arbejdet på projektet de sidste to år.

Ask Nørholm oplyser, at skolen ikke kommer til at søge om statsstøtte til at højskoledelen, da man ikke har planer om at drive højskole i klassisk forstand. Den primære del bliver efterskolen, mens skolen til gengæld har planer om at udbyde en række ugekurser i højskoleregi, f.eks. i jule- og sommerferien.

”Den gamle højskole var meget velrenommeret og hviler på en stolt tradition. Vi vil gerne ’tappe ind’ i den historie,” siger Ask Nørholm.

Baaring Efterskole kommer ligesom Den Rytmiske Efterskole til at fokusere på musik. Dertil kommer, at den nye efterskole også vil have fokus på kunst og kreative fag, ligesom bæredygtighed bliver en rød tråd, som ifølge den nye forstander skal ”gennemsyre det hele, lige fra pedellens arbejde til køkkenet og maden”.

Ask Nørholm uddyber skolens profil således:

“Vi favner alle, der vil videre med deres musiske udvikling, uanset hvilket udgangspunkt man kommer med. Vi har meget forskellige baggrunde i initiativkredsen, flere af os er fra det professionelle musikmiljø, andre med livslangt efterskolearbejde og atter andre lokalforankrede kunstnersjæle med et blødt punkt for den gamle højskole- og friskole-tradition.”

Baaring Efterskole har plads til 105 elever og satser på at få 70 elever det første skoleår. Skolen bygger på et Grundtvig-Koldsk værdigrundlag.


Sports Academy Denmark

Roning. Tennis, Bowling. Cykling. Løb.

Uanset hvilken sportsgren, eleverne er passioneret omkring, skal de kunne nørde den.

Det er tankegangen bag Sports Academy Denmark, som er ved at blive bygget inde midt i Odense Idrætspark, og som netop har søgt Børne- og Undervisningsministeriet om godkendelse til at modtage statsstøtte fra næste skoleår.

Sports Academy Denmark vil nemlig lave individuelle samarbejdsaftaler med ca. 25 - 30 af byens klubber og foreninger, så eleverne kan få lov at dyrke deres talenter, mens de går på efterskole. Derudover får skolen en individuel linje, hvor den enkelte elev kan skræddersy et program inden for de mere individuelle sportsgrene. 


Jacob Landtved er konstitueret forstander og udviklingschef på Sports Academy Denmark. Foto: Sports Academy Denmark

”Vi brænder for børn, der har en passion og er villige til at gå lidt ekstra. Jeg synes ikke, vi er ret gode til at rumme den type elever i uddannelsessystemet. Det er ærgerligt,” siger Jacob Landtved, der er konstitueret forstander og udviklingschef på skolen.

”Vi vil gå linen helt ud”
Han har sin karriere igennem beskæftiget sig med talentudvikling, blandt andet i efterskoleregi. Det er hans oplevelse, at der mangler en efterskole, som kan rumme de elever, som er særligt ambitiøse omkring deres sport.

”Der findes så mange fantastiske idrætsefterskoler. Men det bliver ofte et kompromis mellem bredden og dem, der gerne vil noget ekstraordinært. Et kompromis mellem at ramme de elever, der har sporten som en hobby og kommer for det sociale, og de mere ambitiøse elever. Man går aldrig linen helt ud. Vi vil gå linen helt ud. Vi vil gerne gøre det ekstra. Vi prøver at komme ind på markedet med en skole, hvor der fuld power på sport,” siger han.

Han forklarer, at skolen kommer til at være prøvefri.

”Vi vil have at vores lærere, når det bliver sommer, og mange sportsgrene har spidsbelastningsperiode, kan fokusere på sporten,” siger han og understreger, at det fagfaglige vil blive prioriteret.

”Vi kommer ikke til at lave dårlig undervisning, men vi kommer til at lave undervisning, som er underlagt det sportslige. Det kan du ikke gøre, hvis også der skal køre eksamen.”

Jacob Landtved understreger, at Sports Academy Denmark er åben for alle, og at der ikke kommer til at være optagelsesprøver.

”Det er meget vigtigt, at vi ikke bruger ordet elite.”

Men er det ikke eliten, I vil tiltrække?

”Vi tager med glæde imod en hækkeløber, som aldrig når til det fynske mesterskab, så længe han er passioneret. Vores elever har det tilfælles, at de er mere tilbøjelige til at gå ned til deres hest, eller hvad de nu nørder, end at gå i fredagsbaren,” siger han og tilføjer:

”Jeg ved selvfølgelig godt, at når vi nok henvender os til de ekstraordinært passionerede i den aldersgruppe, så vil de have en form for niveau. Ellers er de nok ikke så passionerede. Men det er ikke målsætningen for os, at de skal vinde OL-medaljer.”


Visualisering af den kommende efterskole, som er ved at blive bygget i Odense centrum, om som efter planen skal stå klar til at modtage elever fra næste skoleår.
Visualisering: Arkitekt Jesper Thyge Brøgger/Sports Academy Denmark

Vil ramme et nyt segment
Jacob Landtved håber, at Sports Academy Denmark kan ramme et segment, som ellers ville have valgt efterskolen fra.

”Mange af de interesserede forældre, jeg snakker med, er jo næsten mere passionerede end de unge selv, og de har ofte store ambitioner på deres børns vegne. Derfor har de, specielt inden for mindre sportsgrene som tennis og roning osv., aldrig overvejet et efterskoleophold,” siger han.

Han fortæller, at Sports Academy Denmark er inspireret af begrebet dual careers, som man bruger inden for sportens verden.

”Det handler grundlæggende om, at der er en parallel mellem sporten og det uddannelses- og dannelsesmæssige. Mange af de her unge har lagt hele deres identitet i deres passion. De er badmintonspiller eller bowlingspiller. Tanken bag vores efterskole er, at eleverne både får et ambitiøst miljø, samtidig med at de får alt det gode menneskelige og relationelle, som efterskolerne kan,” siger han og fortæller, at han har mødt mange unge profiler, som føler, at de ikke har haft en ungdom, og at folk omkring dem ikke forstod dem.

”Vi har en drøm om at give de her unge mennesker et fællesskab, hvor deres undervisere har forståelse for, at de skal til London og spille en turnering, og for at de skal kunne gå i køleskabet, når de kommer hjem fra træning en sen aften.”

Sports Academy Denmark skal have 25 elever for at kunne starte næste skoleår. Skolen har plads til 120 elever.