Efterskoleforeningen tilbyder i samarbejde med FRISKOLERNE det kommende skoleår gratis webinarer om globalt udsyn. Ambitionen er at assistere lærerne med oplæg fra ambassadører, politikere, NGO’er, journalister og specialister med viden om de emner, som der arbejdes med i undervisningen.

Eleverne kan stille spørgsmål direkte til oplægsholderne. 

Få overblik over udbudte webinarer og tilmeld dig og din klasse her

15/3 kl. 13-14: EU-USA relationer: Udsigten til samarbejde under Biden
Efter 4 år med Præsident Trump præget af usikkerhed og uforudsigelighed, skal der nu skrives et nyt kapitel med en ny amerikansk administration anført af Præsident Joe Biden. EU-repræsentationen vil skitsere status for det transatlantiske forhold anno 2021 og se på mulighederne for samarbejde mellem EU og USA i de næste fire år. Præsentationen vil tage udgangspunkt i fællesmeddelelsen fra EU’s udenrigsrepræsentant Josep Borrell og EU-Kommissionen, som indeholder et katalog af forslag der vil inspirere udviklingen af en ny EU-USA dagsorden. Fællesmeddelelsen kan downloades her: Joint Communication: A new EU-US agenda for global change | European Commission (europa.eu)
Det holdes af Ambassaderåd Hamad Sheraz Rovsing og / eller rådgiver Jeppe Skytte Hansen, DANMARKS FASTE REPRÆSENTATION VED DEN EUROPÆISKE UNION

26/3 kl 11.00-12.00: Understanding African maritime piracy in the 21st century (in English)
Around 80% of all global import and export takes place over the sea. The world depends on the safety and security of cargo ships for trade, economic growth and global prosperity.
Maritime piracy, in particular, carries one of the biggest threats to world shipping. Armed criminal groups steal precious cargo, hijack vessels and take seafarers hostage – with severe consequences for international peace and security. Two out of four major piracy hotspots are located near Africa.
This presentation will discuss the phenomenon of maritime piracy in Africa, its nature and impact on local communities and global security, with a particular focus on Somali piracy.
Denys Reva, Research Officer, Instistute for Security Studies, South Africa.

8/4 kl. 11-12: Får EU styr på det digitale marked og Tech giganterne?
EU har først vist hele verden vej med regler skrappe regler for persondatabeskyttelse - vil det lykkes en gang til? 
Den danske Europa-kommissær Margrethe Vestager kom lige før jul med et meget vigtigt lovforslag til hvordan EU i fremtiden kan regulere den store digitale markedsplads. Det handler få bedre greb om Tech giganterne og sikre at vi ikke bliver domineret af den lille gruppe amerikanske firmaer fra Google til Facebook, der på få år har vokset sig kæmpestore.
EU-korrespondent Jacob Langvad fortæller om vejen frem, udfordringerne og hvorfor alle Tech lobbyisterne allerede har travlt i kulissen.

Den 12/4 kl. 11.00-12.00: Hvad kan Den europæiske menneskerettighedsdomstol? 
Dette webinar sætter fokus på, hvad Menneskerettighedsdomstolen er for en størrelse. Hvad er domstolens udfordringer? Og er det stadig relevant at have en Menneskerettighedsdomstol?  
Den 12. januar 2021 afgjorde Den europæiske menneskerettighedsdomstol en sag, der handlede om Danmark: LTF-bandelederen Shuaib Khan anlagde sag mod Danmark ved domstolen i Strasbourg, efter Højesteret udviste ham fra Danmark i seks år, fordi han havde truet en betjent i København. Det er altså ikke en menneskeret at bo i Danmark, hvis du har begået tilpas meget kriminalitet. Og det er et eksempel på de sager, der lander hos Menneskerettighedsdomstolen. 
Oplægsholder Kirstine Ottesen, Oplysningsforbundet Demokrati i Europa

19/4 kl 11.00-12.00: Danmark og EU – fra Fællesmarked til Union 
Danske holdninger til internationalt samarbejde og suverænitetsbegrebet fra Anden Verdenskrig til i dag. 
Hvorfor deltog vi fra dansk side først i EFTA-samarbejdet – sammen med briterne - for herefter at melde os ind i EF- og senere EU-samarbejdet – med Frankrig og Tyskland – og hvad er egentlig forskellen på de to organisationer den dag i dag? ”
Søren Sebastian Toft, Ambassaderåd på DANMARKS FASTE REPRÆSENTATION VED DEN EUROPÆISKE UNION i Bruxelles.

Alle webinarer afholdes via Zoom.

Webinarene er gratis.

Som lærer kan du sende dit ønske til nye webinarer fra  2021 til jcj@efterskolerne.dk. Skriv emne, herunder om det skal være på dansk eller engelsk, samt dato og tidspunkt for afholdelse, så det passer med din undervisning.