Af Anna Rossman Thejsen

"Giv de unge plads til at være frivillige på nye måder. Lad dem finde nye løsninger på vores fælles fremtid." Sådan sagde udviklingsleder hos Operation Dagsværk Maj Vestergaard Navntoft, da Frivillighedsalliancen holdt sit andet alliancemøde 15. maj.

Alliancen er et fælles projekt mellem Efterskolerne og FRISKOLERNE med støtte fra Samfonden. Ti efterskoler og friskoler har været med det første år, fra næste skoleår er der 30 deltagerskoler, og 25 civilsamfundsorganisationer er allerede med. Organisationerne tæller ud over Operation Dagsværk bl.a. DGI, Friluftsrådet, De grønne pigespejdere og DUF.

Alliancen har allerede i sit første leveår skabt grobund for en masse initiativer ude på deltagerskolerne: Elever har bl.a. bagt til hjemløsecaféer, undervist mindre børn i idræt, hæklet til hospitalsbørn og besøgt plejehjemsbeboere – idéer, de selv har fået og ført ud i livet.

På mødet delte deltagerne erfaringer og diskuterede, hvordan skoler og organisationer kan blive bedre til at skabe grobund for, at unge får lyst til at prøve kræfter med frivillighed.
Alliancemøde Frivillighedsalliancen

Til mødet var fokus var på, hvordan vi giver unge plads til at være frivillige på deres måde. Privatfoto

Chefkonsulent i DGI Simon Rømer Roslyng talte også for at gå nye veje.

"Udfordringen for mange af os organisationer er nok, at vi for ofte taler om, at frivillige er sådan nogen, der gør noget nyttigt for andre. Det er ikke der, vi skal starte. De unge tænker ikke nødvendigvis ’nu gør jeg noget frivilligt’, de tænker: ’Hvem gør jeg det sammen med, hvad er min oplevelse af det? Det er det nære, der fylder for de unge," sagde Simon Rømer Roslyng.

Flere tilsluttede sig, at det handler om at skabe rum, hvor frivillighed giver mening for de unge.

"Frivillighed skal ikke føles som endnu en opgave. Det skal føles meningsfuldt for den enkelte unge. Det kræver, at vi tør lade de unge være med til definere, hvad frivillighed er og kan være. Det kræver, at vi voksne sammen med de unge tør undersøge, hvad der faktisk motiverer unge," sagde formanden for Efterskolerne Torben Vind Rasmussen.
Alliancemøde Frivillighedsalliancen

25 civilorganisationer er med i alliancen, og antallet af deltagerskoler vokser fra 10 i år til 30 skoler til næste skoleår. Privatfoto

På mødet blev det tydeligt, at alliancen også er et netværk, hvor skoler, organisationer og unge sammen kan blive klogere på hinanden og på, hvad der motiverer unge. Lige så tydeligt blev det, at det er ude i lokalsamfundene, at det skal blomstre og gro.

"Vi har brug for at mødes lokalt, så vi i organisationerne og skolerne lærer hinanden bedre at kende. Vi har også brug for at smide gamle vaner væk og tænke nyt sammen," sagde formanden for FRISKOLERNE Peter Bendix.

  • Frivillighedsalliancen er et projekt, der skal styrke børn og unges frivillige engagement og sætte frivillighed på skoleskemaet.
  • Bag projektet, som er støttet af Samfonden, står Efterskolerne og FRISKOLERNE.
  • Projektet blev skudt i gang i skoleåret 2024/25, hvor fem efterskoler og fem friskoler har deltaget. Næste skoleår træder 20 nye skoler ind i projektet. Sammen med deres elever i udskolingen arbejder skolerne med at styrke frivillighedskulturen blandt børn og unge.
  • Frivillighedsalliancen består udover skolerne af en række uafhængige, ikke-statslige civilsamfundsaktører. Det første skoleår har 25 organisationer sagt ja til at være alliancepartnere.
  • Alliancepartnerne bidrager med engagement, netværk og konkret viden, og de uafhængige civilsamfundsaktører skal sikre en bred forankring i samfundet i en søgen efter fælles innovative løsninger på de aktuelle udfordringer omkring rekruttering og fastholdelse af frivillige.

Læs mere på frivillighedsalliancen.dk