Af Louise Wethke Buch

Efterskolernes direktør, Bjarne Lundager Jensen, fylder 60 år 30. september 2023. Samme måned kan han også fejre ti års jubilæum som direktør for Efterskolerne.

Spørger man Bjarne Lundager Jensen, hvorfor han stadig er her efter ti år, svarer han:

"Jeg har tabt min sjæl til efterskoleverdenen. Jeg er glad og stolt over at repræsentere foreningen og efterskolerne, og jeg vil fortsat gøre mit bedste for at skabe respekt for det, efterskolerne kan, både på Christiansborg, i interesseorganisationer og i medierne," siger Bjarne Lundager Jensen.

Den eneste i familien, der ikke var ordblind
Det lå ikke nødvendigvis i kortene, at Bjarne Lundager Jensen skulle 'tabe sin sjæl til efterskoleverdenen'. Han er vokset op i Karlslunde med en far, der var murer, en mor, der var rengøringsassistent, og som den eneste i familien, der ikke var ordblind. Det var hans fars store ønske, at han blev student, så han gjorde, som hans far sagde.

"Så var han glad, og siden har jeg kunnet bestemme selv," siger Bjarne Lundager Jensen

Bjarne Lundager Jensen flyttede til København for at studere statskundskab, hvor han boede på kollegiet Regensen. Dér mødte han Laura, som han har været sammen med lige siden. Da de giftede sig for 28 år siden, giftede Bjarne Lundager Jensen sig samtidig ind i en grundtvigiansk familie. Bjarne og Laura Lundager Jensen flyttede sammen til Osted, hvor Laura blev valgmenighedspræst. Deres fire børn gik på Osted Friskole, og mødet med de frie skoler gennem børnenes skolegang, gjorde særligt indtryk på ham.

"Der fik jeg for alvor en fornemmelse af, hvad de frie skoler kan," siger Bjarne Lundager Jensen.

Vigtigste opgave at skabe respekt for efterskoler
Da Efterskoleforeningen i foråret 2013 søgte en ny direktør, vidste Bjarne Lundager Jensen med det samme, at det var det helt rigtige job for ham.

"Det var fantastisk at blive en del af et stort fællesskab, hvor så mange pedeller, køkkenmedarbejdere, sekretærer, lærere, ledere og bestyrelsesmedlemmer er med til at sikre, at unge får et godt og indholdsrigt efterskoleår, som for mange får en stor betydning for resten af deres liv," siger han.

Ifølge Bjarne Lundager Jensen er hans vigtigste opgave som direktør for Efterskolerne at få skabt en respekt blandt alle folketingets partier og blandt befolkningen for efterskoler og den gavnlige effekt, som efterskoler har på unge mennesker og hele det danske uddannelsessystem.

"Jeg har de sidste ti år været med til at skabe et større politisk netværk og en bredere politisk respekt for efterskolens kvaliteter i forhold til uddannelse og dannelse. Jeg er god til at snakke med andre mennesker. Det er det vigtigste i lobbyistens værktøjskasse. Da Reformkommissionen var ude efter 10. klasse i foråret, viste det sig også, at alle partier gik ud og forsvarede efterskolerne. Vi har fået etableret en stærk position, men vi skal aldrig tage den for givet. Den skal hele tiden vedligeholdes," siger Bjarne Lundager Jensen.

Rundt om direktøren og mennesket

5 kolleger og samarbejdspartnere fortæller, hvad der kendetegner Bjarne Lundager Jensen som direktør og som menneske:

formand for efterskolerne og direktør for efterskolerne

"Han har et stort hjerte for foreningen"

Torben Vind Rasmussen
Formand for Efterskolerne

"Bjarne har et stort politisk overblik og dermed også blik for baglandets reaktioner på bestyrelsens beslutninger. Han har et klart blik på målet i udviklingsopgaver og et stort, autentisk hjerte for foreningen. Ingen er i tvivl om hans loyalitet og vedholdende arbejde for foreningens værdigrundlag. Og så har han et meget stort netværk, som er en stor gevinst for skoleformen."

Hvad ved medlemmerne ikke om Bjarne?
"Bjarne er et meget stort familiemenneske og sætter sin familie meget højt."

Foto: Trine Bukh
forstander halvorsminde efterskole og fri fagskole

"Han har samlet Efterskolebevægelsen"

Jens Beermann
Forstander på Halvorsminde Efterskole og Fri Fagskole

"Nogle gange møder man bare nogle mennesker, som man har en meningsfuld samtale med, og hvor man fornemmer et værdifællesskab og et fortroligt rum. Sådan er det med Bjarne. Man fornemmer hurtigt, at Bjarne er et rart menneske, der brænder for noget, og som man kan have nogle gode samtaler med, uden vi behøver være enige om alt. Bjarne er en høj mand. Med sit overblik og sine lange arme har han formået at samle efterskolebevægelsen. Og med sin humor, sit lune væsen og menneskelige tilgang har han formået at rumme og repræsentere en skoleform med 240 vidt forskellige skoler. Han varetager skoleformens interesser på loyal og ordentlig vis. Han er professionel, en dygtig taler og god til at skabe et 'højskolerum'. Lige nu er vi i en tid, hvor politikerne igen taler om 10. klasse, og der er det bare sindssygt vigtigt at have en erfaren og dygtig direktør som Bjarne, som ikke mister overblikket og sørger for, at der ikke opstår panik i baglandet."

Hvad ved medlemmerne ikke om Bjarne?
"Hvis Efterskoleforeningen en dag er lukket, kan man altid få fat på Bjarne. Han er altid tilgængelig og hjælpsom. Han er også gavmild med sit netværk og god til at åbne døre for andre."

Hanne Lautrup og Sine Eggert

"Han er sikkerhedsnettet i foreningen"

Sine Eggert og Hanne Lautrup
Chefkonsulenter hos Efterskolerne

"Bjarne er en af Danmarks dygtigste lobbyister, fordi han oprigtigt er interesseret i mennesker. Det er især vigtigt, når lokummet brænder, senest i forbindelse med den politiske diskussion om 10. klasse. Bjarne er sikkerhedsnettet i foreningen og er med til at sikre, at der ikke bliver taget penge fra Efterskolerne. Han er god til at ansætte de rigtige folk, så vi har nogle dygtige rådgivere, kommunikationsmedarbejdere og pædagogiske tænkere, så vi brandingmæssigt står stærkt som forening. Han har den fordel, at han kan snakke med alle om fodbold og hunde. Han er et familiemenneske med stort F, og når man skal køre med ham, skal han altid lige støvsuge bilen for krummer og hundehår først. Han er et stort naturmenneske og elsker vandreferier – gerne kombineret med vinsmagning."

Hvad ved medlemmerne ikke om Bjarne?
"Bjarne er inkarneret Brøndbyfan, og man kan tydeligt mærke på hans humør, om Brøndby har vundet eller tabt en kamp. Og så har han en døv boxer derhjemme."

sekretariatsleder friskolerne

"Han har en evne til at få mennesker til at føle sig godt tilpas"

Søren Stein Brinck
Sekretariatsleder i Friskolernes Hus

"Bjarne er godt begavet og meget analytisk. Han er belæst og samtidig altid underspillet, og så har han et utroligt netværk, som tydeligt gavner Efterskolerne. Når vi mødes om et samarbejde mellem foreningerne eller en politisk dagsorden, er Bjarne god til både at komme med idéer og til at gå med på andres idéer. Jeg synes aldrig, man får et nej fra Bjarne. Ud over hans åbenlyse intellekt, møder man altid hans positive sind, og så har han en evne til at få mennesker omkring sig til at føle sig godt tilpas."

Hvad ved medlemmerne ikke om Bjarne?
"Bjarne holder med Arsenal, og så er han, til trods for sit ellers fremragende intellekt, også rigtig stor Brøndbyfan. Og så er det rigtig godt, at han er direktør, så han kan få lov til at bestemme lidt, for, som han selv siger, så er det hans kone Laura, der bestemmer derhjemme."

Foto: Charlotte Dahl

Bjarne-Lundager-Jensen-direktør-for-Efterskolerne

Blå bog

  • Bjarne Lundager Jensen, fylder 60 år 30. september 2023
  • Har været direktør for Efterskolerne siden 2013 og kan derved fejre ti års jubilæum i september 2023
  • Har tidligere været vicedirektør i Tænketanken DEA, direktør i branchefællesskabet DI Videnrådgiverne og Vindmølleindustriens brancheforening. Har været forskningschef i Dansk Industri og fuldmægtig i Forsknings- og Teknologiministeriet og i Undervisningsministeriet
  • Har en kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet og diverse lederuddannelser og -kurser
  • Har gennem tiden haft flere bestyrelsesposter og har siden 2010 været formand for bestyrelsen på Rysensteen Gymnasium
  • Er gift med Laura Lundager Jensen og bor i Osted på Midtsjælland, hvor Laura er valgmenighedspræst. Sammen har de fire voksne børn: Bodil på 27, som har gået på Hjemly Idrætsefterskole, Hans på 25, som har gået på Faaborgegnens Efterskole, Karen på 21, som har gået på Ryslinge Efterskole, og Peter på 19, som også har gået på Faaborgegnens Efterskole. De tre største er flyttet hjemmefra, og den yngste er på Højskole i Norge, så for tiden er det kun den døve boxer Saga, som bor hjemme
  • Er meget interesseret i historie, litteratur og sport og bruger sin fritid på rejser og vandreture med Laura, i sit sommerhus eller på tilskuerrækkerne på Brøndby Stadion